Brejning/Kellers Park

 

Brejning

Udsigt mod Kellers Park

Brejning hører til Gauerslund sogn og hører skolemæssigt til Fælleshåbsskolen, som ligger i Gauerslund tæt ved kirke, sognehus og idrætsfaciliter. Der er også god togbetjening, aktuelt 2 tog i timen morgen og eftermiddag og timedrift i den øvrige tid. Stationen ligger dog ikke centralt i byen, og mange er derfor afhængig af andre transportformer.

Beliggenheden i det meget kuperede terræn ned mod Vejle Fjord er utvivlsomt Brejnings største aktiv.

Historisk er det primært De Kellerske Institutioner (DKI), der har været med til at sætte byens vækst i gang. DKI grundlagdes i 1865 af teologen Christian Keller. I 1899 flyttede den til Brejning, som dengang var en lille landsby. Bygningerne er opført over en lang periode, med hovedvægten omkring 1900 og hele komplekset udgør et vigtigt kulturmiljø.

Det er vanskeligt at opfatte Brejning som én by. Det skyldes dels, at bebyggelsens karakter er meget forskellig, og dels at landskabet skærer sig ind imellem de forskellige dele. Der er mange flotte oplevelser af landskabet fra bl.a. Stationsvej, Borgergade/Chr. Kellersvej og H.O. Wildenskovsvej.

Derudover udgør Mamrelund og Fjordvænget små bebyggelser med deres egen karakter.

Byen kan opdeles i disse kvarterer:

Bebyggelsen omkring Stationen

Denne del er hovedsageligt opført i perioden 1920-1960. Den er adskilt fra resten af byen af skov og engarealer og fremstår som sin egen landsby.

Kellers Park

Det tidligere institutionsområde er omdannet til nye formål. Der en del nye boliger i en nutidig arkitektur og mange boliger og i ombyggede bygninger. Ombygningen af de eksisterende bygninger og indpasningen af nye villaer i landskabet er af en meget høj arkitektonisk kvalitet, og hele området er et af de mest attraktive boligområder i Danmark. Området rummer også spahotellet Comwell - Kellers Park

Der er planlagt et stinet i området. Placeringen af stierne fremgår af kortet nedenfor.

Centrum omkring Borgergade og Brejning Søndergade

I dette område findes en sammenbygget bebyggelse i gadelinje med kun få fungerende butikker. Det er pizzabar, kiosk og lign. Ved Stationsvejs udmunding i Borgergade er der planer om at anlægge et byrum med plads til udeservering.

Længere nord på ad Borgergade ligger en række af ældre murermestervillaer tæt ud til gaden og med skoven i baggrunden. De udgør en fin helhed. Bebyggelsen på Mamrelund er adskilt fra resten af byen af et stykke skov.

Den sydlige del af Søndergade

Butikscenteret i Søndergade trænger til en opdatering. Mod syd, ned mod Fælleshåbsskolen, er der udlagt nye boligområder på begge sider af Fælleshåbsvej og senest også et område til et plejecenter i kombination med en daginstitution.