Forebyggelse af klimaændringer i Vejle Kommune

Forebyggelse af klimaændringer tager i Vejle Kommune afsæt i kommunens klimaplan, som blev vedtaget i 2020 og som skal revideres i 2025. I forhold til CO2-udledningen er det især tre sektorer, som står for den samlede udledning - Landbrug, transport og energi. I klimaplanen vil der være 10 indsatser:

  1. Energi
  2. Mobilitet
  3. Arealer og landbrug
  4. Vand, vind og varme
  5. Viden
  6. Cirkulær økonomi
  7. Erhvervsliv
  8. Forbrug
  9. Byggeri
  10. Grøn kommune

I forbindelse med den nye Klimaplan kommer der et yderligere fokus på forbrug, herunder byggeri. I forhold til de kommunale bygninger er vedtaget en Strategi for Bæredygtigt Byggeri med mål om færrest mulige m2 med størst mulig effekt. Derudover er der politisk ønske om at informere og vejlede kommunens borgere og virksomheder omkring energioptimering og renovering fremfor nedrivning og nybyg ift.

Kommuneplanen er med til at skabe rammerne for klimaindsatsen. Det er her vi arbejder med, hvad de forskellige arealer skal bruges til, og er dermed et vigtigt strategisk redskab ift. kommunens udvikling.

Konkret drejer det sig om at lave plangrundlaget for f.eks. vedvarende energiproduktion og reservere plads til klimatilpasning – men også være med til at forme hvordan vi skal bo og leve i fremtiden, herunder strategier for udviklingen af de fysiske rammer og udlæg af nye arealer til byudvikling.

Ambitionerne om Naturen Først og kommuneplanens generelle boligrammer og erhvervsrammer er eksempler på, hvordan vi ønsker at sætte retning for en mere bæredygtig og grøn udvikling af Vejle Kommunes bolig-, erhvervs- og sommerhusområder.

I kommuneplanen udpeges der også områder til nye skove og naturområder, der kan være med til at binde CO2. Disse elementer af den grønne omstilling er indarbejdet i de forskellige  kapitler i kommuneplanen.