Skovrejsning er et kerneelement i klima- og miljøindsatsen. Skov kan begrænse drivhusgasudledningerne, optage CO2, beskytte vandmiljøet og styrke biodiversiteten. I fremtiden bliver der også brug for langt mere træ til biobaserede materialer og processer. Samtidig er adgang til skov helt væsentlig for det gode liv.
Vejle Kommune er særligt interesseret i, at der rejses skov på større, sammenhængende arealer, hvor det skaber mest muligt værdi. Vejle Kommune har derfor kortlagt arealer, hvor skovrejsning kan skabe værdi for flere hensyn - nemlig biodiversitet, friluftsliv og beskyttelse af grundvand og vandmiljø.
Udpegningen af synergiområderne er et supplement til kommuneplanens eksisterende lag for skovrejsning ønsket. Udpegningen af synergiområderne forhindrer ikke, at arealerne fortsat kan anvendes som hidtil, og der er heller ikke pligt til at plante skov på arealerne. Ligeledes er det muligt at rejse skov udenfor synergiområderne.
Der skal søges tilladelse til skovrejsning. Skovrejsningstilladelser udstedes af kommunen for arealer større end 0,5 hektar og beror på individuelle vurderinger af de enkelte projekter. Områder, som i kommuneplanen er angivet som ”skovrejsning uønsket”, er udpeget på steder, hvor skovrejsning er uforeneligt med andre planlægnings- og beskyttelseshensyn. Som udgangspunkt kan der ikke rejses skov i disse områder.
For at fremme skovrejsning i Vejle Kommune er der indgået samarbejder med Klimaskovfonden og Growings Trees Network, som sammen med kommunen vil lave en kampagneindsats for at mobilisere lodsejere og investorer i skovrejsningsprojekter.
Skov for forbedret biodiversitet
En del af den nye skov skal modvirke tabet af biodiversitet. EU har lavet en strategi for, at 30 pct. af EU's landareal skal være beskyttet natur. I Vejle Kommunes Skovforvaltningsplan er ca. 1/3 af arealet udlagt til biodiversitetsskov. I de områder, som er udpeget til skovrejsning for biodiversitet, anbefales følgende:
- Skab korridorer: Etablering af grønne korridorer, der forbinder nye skovområder med eksisterende naturområder hjælper med at fremme genetisk diversitet og tillader dyr at bevæge sig frit mellem levesteder.
- Brug et mix af lokale hjemmehørende løv- og nåletræarter: Plant en blanding af træer, buske og undervegetation, som er tilpasset det lokale klima og økosystem, for at skabe forskellige habitater og fødekilder, som kan tiltrække og opretholde et bredt spektrum af dyreliv.
- Bevaring af døde træer: Lad træer og træstammer forblive i skoven, selv efter de dør naturligt, da de tjener som vigtige levesteder og næringskilder for mange smådyr, svampe og insekter.
- Skab våde levesteder: Inkluder vandområder, såsom små søer eller vandløb, der kan understøtte vandlevende liv og tjene som vandkilder for landdyr.
Skov for beskyttelse af grundvand og vandmiljø
Vores drikkevand er truet af pesticider og andre giftstoffer. For at fremme grundvandsbeskyttelse og reducere næringsstofudvaskning til vandløb gennem skovrejsning, anbefales følgende:
- Brug egnede træarter: Vælg træarter med dybe rodsystemer, som kan trænge langt ned i jorden og dermed hjælpe med at stabilisere grundvandsspejlet samt reducere overfladeafstrømning af næringsstoffer.
- Plant i særlige zoner: Etabler brede bufferzoner med skov langs vandveje og på skråninger. Zonerne fungerer som filter for næringsstoffer og pesticider, før de når vandløbene og træernes rødder kan hjælpe med at stabilisere jorden og reducere erosion.
- Klog jordhåndtering: Anvend teknikker til forbedring af jordens struktur og vandholdende kapacitet i skovrejsningsområderne, såsom tilføjelse af organisk materiale eller dybdepløjning for at fremme infiltration og reducere overfladeafstrømning. Når skoven er plantet, skal jordhåndtering begrænses.
Skov for friluftsliv
Det er en målsætning, at der ved hver centerby skal være 50 ha offentlig skov og at det kommunalt ejede skovareal omkring Vejle by skal udvides til 700 ha via skovrejsning og opkøb af skov. For at optimere skovrejsning med fokus på rekreation og friluftsliv, anbefales følgende:
- Variation i landskabet: Integrer forskellige landskabstyper som åbne engarealer, skovklædte områder og vandelementer som små søer eller bække, der kan berige den rekreative oplevelse og øge biodiversiteten.
- Offentligt adgang og stinettet: Design skovområderne med et netværk af stier, der imødekommer forskellige brugertyper, inklusiv gående, løbere og cyklister. Overvej også tilgængelighed for personer med bevægelseshandicap eller hundevenlige områder.
- Rekreative faciliteter: Indret områder med faciliteter som picnicområder, bænke, og informationstavler, der forklarer områdets natur og historie. Overvej også opsætning af legepladser og udendørs fitness-udstyr for at tiltrække familier og fremme fysisk aktivitet.
Skov som producent af bæredygtigt og klimavenligt råstof
Træ udmærker sig ved at være et uundværligt materiale i den grønne omstilling, idet træerne opfanger og lagrer CO2. Træ er anvendeligt til mange formål og kan substituere mange forskellige, mere klimabelastende materialer - f.eks. beton, plastik og metal i byggeri. Produktionen af træ kan på det samme areal foregå på en naturfremmende, miljøvenlig og bæredygtig måde samtidig med, at den giver gode rammer for grundvandsbeskyttelse og friluftsliv. For at undgå transport over længere afstande og at tære på naturresurser andre steder i verden, er det nødvendigt med lokale, træproducerende skove.