Vejle Kommune ligger centralt i den østjyske byregion og er i dag Danmarks 5. største kommune målt på indbyggertal og den 8. største målt på areal. Med vores størrelse og placering har vi en betydelig indflydelse på både regional og landsdækkende udvikling. Denne position ønsker vi at styrke. Vejle Kommune oplever vækst i både indbyggere og arbejdspladser. Det er byrådets mål, at der skal ske en bæredygtig udvikling i balance, både i forhold til miljø, socialt og økonomisk.
Vejle by er driveren. Her bor ca. halvdelen af kommunens befolkning og den største tilflytning sker til byen. Bymidten er unik med med et stærkt handelsliv og kulturoplevelser, ligesom konferencer og turisme fylder og understøtter et spændende og varieret udbud af spise- og overnatningsmuligheder. Børkop, Egtved, Give og Jelling fungerer som knudepunkter med servicefunktioner for lokalområderne. Landsbyerne bidrager primært med bosætning, mens fokus på landet er en kombination af naturudvikling, landbrugsinteresser og energiproduktion.
Geografisk bindes Vejle Kommune sammen af både ådalene og infrastrukturen. De forskellige områder i Vejle Kommune supplerer hinanden, og det er vigtigt at strukturerne følger udviklingen. Målet er at sikre gode forbindelser og sammenhænge til gavn for bosætningen, erhvervslivet og turismeudviklingen.
Ådalene og plateauerne former landskabet
Landskab og natur
Kommunen rummer store landskabelige værdier, som har stor betydning for både bosætning og erhvervsliv. Især ådalene omkring Vejle Å og Grejs Å skaber, efter danske forhold, dramatiske landskaber. Kvaliteter, der bruges som afsæt til både at passe på vores eksisterende natur samt etablere nye naturområder. Det beskrives i planlægningen som "Naturen først".
Vi indgår i et forpligtende samarbejde med lodsejere, naturinteresser og erhvervslivet i området for at udvikle landskaberne i Vejle Ådal og Vejle Fjord.
I det åbne land åbnes der nye vandrestier, shelterpladser og andre faciliteter, der giver mulighed for at opleve naturen. Samtidig udbygges den rekreative infrastruktur med udsigtspunkter, besøgscentre og lignende. Derudover arbejder vi på at skabe stærke grønne forbindelser tæt på byerne og at udvide de allerede eksisterende naturarealer. Dette på baggrund af Grønt Danmarkskort. Eksempelvis arbejder Vejle Kommune med at etablere 3000 ha skov, der skal optage CO2, sikre grundvandet, styrke biodiversiteten, beskytte vandmiljøet og give nye rekreative muligheder.
Vejle Kommune er forbundet på kryds og tværs
Centralt beliggende
Vores centrale geografiske placering, attraktive erhvervsområder tæt på den overordnede infrastruktur samt indbydende boligområder, tæt på flot natur, og stærke bycentre har været medvirkende til den vækst og udvikling, vi har oplevet. Den gode adgang via motorvejs- og tognettet til byer som Herning, Brande, Aarhus, Horsens, Kolding og Fredericia er vigtig for både arbejdspladser og medarbejdere.
De nationale og internationale forbindelser til København, Tyskland og resten af verden via Jyllands største lufthavn, Billund Airport, spiller en væsentlig rolle. Som et af Danmarks største trafikknudepunkter er infrastrukturen for bil- og godstransport afgørende. Derfor er en nordlig forbindelsesvej ved at blive etableret nord om Vejle, mens der undersøges muligheder for en sydlig forbindelsesvej. Dette skal forbedre fremkommeligheden og reducere de voksende trafikale udfordringer i Vejle midtby.
Bosætning i øst og erhverv i vest bindes sammen af kulturen i en oplevelsesakse
Udvikling i hele kommunen
Den østlige del af kommunen har oplevet en betydelig tilstrømning af nye borgere. Byerne Børkop, Vejle, Grejs og Jelling har især oplevet en massiv tilflytning de seneste år, hvilket har resulteret i flere store, nye boligudstykninger. Området er også kendetegnet ved et bredt udvalg af uddannelsesmuligheder, som i de kommende år vil blive udvidet til at inkludere et universitet i Vejle. Arbejdsmarkedet i den østlige del af kommunen er præget af mange vidensvirksomheder omkring Vejle samt en række nye logistikvirksomheder langs motorvejen. Den betydelige vækst inden for logistiksektoren er en af årsagerne til, at der i den seneste kommuneplan er blevet udlagt et nyt erhvervsareal i Vejle Syd tæt på motorvejen.
Den vestlige del af kommunen er kendetegnet ved to centrale centerbyer, Egtved og Give, samt en række mindre byer, som alle er mere eller mindre forbundet via rute 176. Langs denne rute finder man en række små og mellemstore virksomheder samt tre store virksomheder inden for byggeindustrien, fødevareindustrien og smedevirksomheder. Dygtige virksomheder har udnyttet rute 176 til at få hurtig adgang mod nord og syd, hvorfor vejen spiller en afgørende rolle i kommunens erhvervsudvikling. Befolkningsmæssigt oplever de fleste byer i den vestlige del vækst, primært drevet af tilflytning af internationale borgere. Disse nye borgere arbejder ofte i de store virksomheder langs rute 176 eller vest for Vejle Kommune hos virksomheder som LEGO og Siemens.
Kultur og turisme spiller en stadig større rolle i Vejle Kommune. En række oplevelser strækker sig fra øst til vest. Fra Vejle bys kultur- og gastronomitilbud til monumentområdet i Jelling og etableringen af Egtvedpigens Verden, samt de mange oplevelsestilbud i Billund. Udviklingen indenfor kultur og turisme har ført til, at der planlægges et nyt sommerhusområde i Egtved.