Jelling - Retningslinje for strategisk midtbyplanlægning

Vision

Jelling er en stærk by, formet af foreninger, kultur og uddannelse. Fremtidens Jelling skal være en by, der bevæger dig. Jelling skal være vidunderlig vild. Det, som sker i Jelling, skal kunne mærkes! Derfor vil vi tage afsæt i kulturen, historien og naturen og lade det vokse vildt - på nye måder. Derfor vil vi give alle mulighed for og lyst til, at bevæge sig i Jelling. I Fremtidens Jelling vil vi udvikle de vilde oplevelser. Vi vil slippe kreativiteten og vildskaben løs og styrke kunst og kultur! Vi vil udvikle bæredygtig turisme og historiefortælling i børnehøjde. Naturen omkring Jelling inviterer til magiske øjeblikke - og helt særlige eventyr. Både ude og inde - og til lands, til vands og i luften - vil vi tilbyde nye måder at bevæge sig på. Samtidig vil vi fortsætte med at udvikle Jelling, så byen er let at bevæge sig til, fra og rundt i. Vilde Jelling - vi bevæger dig.

Udviklingen af Jelling Midtby skal tage udgangspunkt i en række af Byvision Jellings målsætninger:

  1. Vild skaberkraft

Jelling er beboet af ildsjæle, som i høj grad involverer sig og skaber et aktivitetsniveau og et mangfoldigt kulturudbud i høj kvalitet. Musikfestival, musikforening, oplevelsescenter, kirke, uddannelser, institutioner, idrætsliv, spejdere, biograf, bryggerier, butikker, musikskole, musikakademi, vikingemarked, videnscenter, erhvervsliv, fonde m.fl. I Jelling bidrager vi alle til at skabe den levende by. Vi vil være kendt for vores vilde skaberkraft. Vi skruer op for kunsten og kulturen - og skaber rum for at udfolde kreativiteten og give drømmene vinger!

  1. Vi skaber vild historie

I Jelling huser vi UNESCO verdensarv. Her er verdens mest markante bygningsværker fra vikingetiden. Her bliver Danmark nævnt for første gang, her begynder kongerækken, her er trosskiftet markeret, og her møder vi de vilde vikinger - Gorm, Thyra og Harald. Med udviklingen af Kongernes Jelling, Historielab, Jelling Vikingemarked, Mytologisk ART Festival, Hærvejsherberg og en vikingecafé har vi skabt vores egen vilde historie. Det fortsætter vi med. I disse år generobrer vikingerne verden via tv-serier og et stort internationalt fokus. Jellings fantastiske historie rummer således stadig et stort formidlings- og turismepotentiale. Vi vil skabe nye vilde oplevelser, aktiviteter i børnehøjde - og en bæredygtig turisme, der kommer området til gavn.

  1. Vilde naturoplevelser

Vi har omkring Jelling nogle af landets smukkeste landskaber - skabt i samspillet mellem gletsjere og smeltevand under seneste istid. At komme ud i naturen er en trend i vækst blandt stadig flere grupper af borgere og turister. Mange har på ny fået øjnene op for, hvad det giver af både fysisk og mental velvære at komme helt tæt på naturen. Vi vil skabe mere natur, bedre adgang og vilde naturoplevelser i og omkring Jelling.

  1. Bevæg dig

Jelling er stærk på foreninger og det organiserede idræts- og friluftsliv. Gymnastik, håndbold, fodbold, tennis, volley, floorball, badminton, ridning, skydning, cykling, golf, petanque, løb, o-løb og ski har fået følgeskab af nye aktiviteter som e-sport, skaterpark, bikepark og MTB spor - og vi er vilde med det hele! Der sker noget, når vi bevæger os. Humøret stiger. Stressen falder. Vi får mere overskud. Både til os selv og dem omkring os. Nye sociale fællesskaber opstår. Vi vil udvikle Jellings potentiale som aktiv by og skabe grobund for nye fællesskaber.

  1. By i bevægelse

Jelling er en by i vækst. Nye udstykninger tiltrækker flere indbyggere. Og en ny formidling af verdensarven har mangedoblet turiststrømmen. Det er let at komme til/fra Jelling med tog og bus, og Billund Airport kan nås i bil på ca. ½ time. Hærvej, cykel- og vandreruter løber gennem Jelling. Byens udviklingspotentiale ligger bl.a. i at styrke de fysiske sammenhænge - f.eks. mellem handelsgaderne, på tværs af jernbanen samt i cykelforbindelserne til de nærmeste byer. Vi vil skabe en by, der inviterer til leg og bevægelse. Det skal være nemt at finde rundt og trygt at færdes i og omkring fremtidens Jelling - og grøn mobilitet skal være et nemt valg.

Nedenfor er beskrevet ideer til initiativer, som kommunen og de lokale aktører kan samarbejde om at få realiseret:

Strategi for midtbyen i Jelling

Virkemidler på kort sigt

  • Færdiggør Monumentområdet med vestlige palisade og byrum.
  • Styrk Jelling som Hærvejsklynge - med nye oplevelser, hærvejsprodukter/pakkeløsninger og overnatningsfaciliteter målrettet komfortsøgende besøgende.
  • Udvikl Anesminde med plads til de vilde oplevelser, leg, lejr og historiefortælling i børnehøjde.
  • Skab de vildeste legepladser i bymidten - med plads til leg, hygge, ophold og mødested.
  • Styrk spirekraften og etabler et åbent fællesskab for lokale makers - med værksteder og workshops - og mulighed for formidling og salg af upcoming dansk design.
  • Gør det let at finde rundt, lav sommergågader og inviter til ophold.
  • Giv plads til kunst og performance i byens rum - vandkunst, billedkunst og skulpturer - og scene, strøm og lys.
  • Udform en bæredygtig turismestrategi, der passer på verdensarven og samtidig tænker Jellings historie ind som en driver for den lokale udvikling.

Virkemidler på langt sigt

  • Sammenbind midtbyens handelsgader og skab et tydeligt bycentrum.
  • Samarbejd på tværs af byaktører om, at tomme butiks/erhvervslokaler indgår aktivt i bylivet – og hurtigt kommer i spil igen.
  • Drag nytte af byens turisme og målret vareudbuddet mod turister i Monumentområde og på Hærvejen.
  • Udvikl Gormshallen med nyt bevægelsescenter - med klatrevæg, motoriklandskab, springcenter, padeltennis, inde-/udefitness, atletik og et styrket ankomst/p-område, der øger tryghed for gående/ cyklende.
  • Udbyg skaterpark Ragnarok med 3. etape - og bliv blandt de 10 bedste skaterparker i DK.
  • Udvikl et KulturLab for unge. Et sted for vild skaberkraft - med plads til at mødes og skabe i fællesskab - gennem musik, teater, tegning, animation, foto, film, klimaaktiviteter mm.

 

Redegørelse

Jelling er en by med mange facetter, kendt for sine imponerende Jellingmonumenter og den årlige Jelling Musikfestival. Byen er et attraktivt sted at bo, takket være den smukke natur og den korte afstand til Vejle og motorvejsnettet.

Jellings historie går helt tilbage til vikingetiden og hvert år besøger over 100.000 mennesker Jellingmonumenterne, som er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. De mange turister er også potentielle kunder og brugere af byens faciliteter. Byens Hus er et centralt mødested, der rummer bibliotek, café, biograf og en række foreningsaktiviteter.  Byens kerne består af området omkring stationen og seminariet samt området ved Gorms Torv, Super Brugsen og Gormsgade. Selvom handelslivet er udfordret af nærheden til større byer, er der stadig mange muligheder for shopping og hygge i byens centrum. 

Jelling Seminarium har en betydelig indflydelse på byens daglige liv, selvom mange studerende nu pendler fra andre steder.

Udover Jelling Kirke er Jelling Seminarie fra 1840 og den ældste bebyggelse i bymidten fra omkring 1850. En stor del af den oprindelige bymidte er med tiden blevet fjernet for at frilægge dét der i dag kendes som Monumentområdet.

Jernbanen, som åbnede i 1884, deler Jelling op i to dele: Nord for jernbanen ligger den oprindelige Jelling By, mens byens nyere boligområder strækker sig sydpå.

Grundlag for den strategiske planlægning og sammenhæng til andre planer og strategier

 Byvision Jelling – en vision skabt af mange stemmer

Den strategiske planlægning for Jelling Midtby tager sit udgangspunkt i Byvision Jelling, der er godkendt af Vejle byråd i 2020.

Borgere og kommune har i fællesskab udviklet den ambitiøse byvision, der er vores fælles fortælling om Give de næste mange år.

Det er lykkedes at involvere mange byaktører - borgere, foreninger, skoler og erhvervsdrivende – i udviklingen af byvisionen ”Vilde Jelling - vi bevæger dig” som fælles retning for Jelling.  Visionsprocessen har bestået af tre faser:

  • Fremtidsscenarier

Udviklingen af byvisionen begyndte med et stort Kickoffmøde, hvorefter alle byaktører havde 2 måneder til at dele og drøfte drømme og indsende fremtidsscenarier til Vejle Kommune. En lokal byvisionsgruppe gjorde en engageret og vellykket indsats for at sikre bred dialog om fremtidsscenarierne i Jelling. Gruppen involverede lokale netværk, var vært for virtuelt møde mm. Lokalrådet deltog også aktivt i at formidle information om processen, ligesom lokalavisen var en vigtig medspiller, der hver uge bragte ”Ugens idé”. Derudover har de ældste elever på både Friskolen og Bredagerskolen bidraget med idéer. I alt blev indsamlet 45 større og mindre bidrag til fremtidsscenarier.

  • Udviklingsretninger

De indsendte fremtidsscenarier dannede udgangspunkt for mulige udviklingsretninger for Jelling. På et virtuelt byvisionsmøde blev udviklingsretningerne præsenteret og diskuteret, og deltagerne valgte de retninger, de fandt vigtigst for områdets udvikling. Ca. 80 borgere, foreningsrepræsentanter, erhvervsdrivende og byrådspolitikere deltog i det virtuelle møde.

  • Byvision

 På baggrund af møder, dialog og de valgte udviklingsretninger blev et forslag til byvisionen sendt i høring i en måned. Der indkom 10 høringssvar, som ledte til mindre justeringer. Forslaget blev herefter sendt til godkendelse i byrådet. Byaktører og kommunen kan nu sammen gå i gang med at udvikle konkrete initiativer, som kan være med til at realisere byvisionen.

”Vilde Jelling - vi bevæger dig” er vores fælles byvision. Den bygger videre på nogle af Jellings store aktiver: UNESCO Verdensarv, Musikfestival, Stærkt foreningsliv, Børnekultur, Naturoplevelser og Hærvejen. Byvisionen består af en række målsætninger/greb til realisering af visionen. For hvert greb er der idéer til initiativer, som kan virkeliggøres i samarbejde mellem borgere, foreninger, erhvervsliv og kommune. Initiativerne stammer fra byvisionsprocessen og fra forarbejdet til byvisionen.

BID-samarbejde

I Jelling samarbejder byens mange aktører og Vejle Kommune om udviklingen af Jelling Midtby. Det sker i form af løbende BID-møder, hvor fokus er på at udvikle og styrke Jelling Midtby. BID står for Business Improvement District – og er en samarbejdsmodel, der giver byens aktører mulighed for at tage mere ansvar for de byrum, som de bor i og driver forretning i. Ofte i form af events, byaktiviteter og byforskønnelse. I samarbejdet deltager bl.a. Jelling Turist- og handelsstandsforening, butikker, foreninger, borgere og Vejle Kommune.

Samarbejde om Monumentområdet

En stor del af Jelling Midtby er også en del af UNESCO verdensarvsområdet. Det betyder, at alle aktører i midtbyen har en særlig forpligtigelse til at passe godt på kulturarven. Både i forbindelse med daglig drift, større events og byudvikling. Der er etableret en samarbejdsgruppe på tværs af Slots- og Kulturstyrelsen, Nationalmuseet, Jelling Kirke, Jelling Lokalråd og Vejle Kommune.          

Øvrige planer/strategier:

Forvaltningsplanen for Monumentområdet indeholder principper for hvordan vi passer på vores fælles Monumentområdet. Planen fortæller også om muligheder for brug af området til events og aktiviteter.

Trafikplan Jelling – et visionskatalog for en by i bevægelse: Heri peger vi på en række konkrete projekter, der skal forbedre mobiliteten i Jelling og samtidig understøtte en bæredygtig transportadfærd, hvor flere går, cykler og benytter den kollektive trafik. Målet er at bidrage til, at vi sammen reducerer udledningen af drivhusgasser med 70 % inden 2030. Trafikplan Jelling er udarbejdet på baggrund af en grundig analyse af trafikforholdene i byen og med input fra byens borgere, lokalråd, skoler m.fl.

Erhvervspolitik Vejle Kommune 2020-2025 - Bosætning, kultur og levende handelsbyer: Et levende kulturliv, interessant detailhandel, smuk natur og attraktive bymiljøer er en forudsætning for at tiltrække folk, der vil arbejde og bo overalt i Vejle. Vi skal stile efter det unikke for at udvikle dynamiske lokalmiljøer og attraktive byer med masser af oplevelser.

Turismestrategi: Vejle Kommune har igangsat udarbejdelse af en ny turismestrategi, der har fokus på regenerativ turisme. Strategien forventes klar i 2025. Vejle Kommune har desuden godkendt strategi for Hærvejen, hvor Vejle Kommune sammen med øvrige Hærvejskommuner og destinationsselskaber samarbejder om nye kvalitetsstandarder på Hærvejen. I Jelling arbejdes der konkret med udviklingen af samlingssted på gården Anesminde midt i Jelling, et tiltag, der også skal styrke midtbyen.      

Hvordan understøtter kommuneplanen udvikling af Jelling Midtby

Jelling indgår i bymønstret som én af fire centerbyer som oprindeligt var kommunecentre i selvstændige kommuner før kommunalreformen i 2006. Byen indeholder en bred vifte af privat og offentlig service, arbejdspladser, detailhandel og god kollektiv trafikbetjening. Byen rummer et seminarium for lærer-og pædagoguddannelser, der ligesom biblioteket, biografen og kulturhuset ligger centralt i byen.

Byens beliggenhed med god kollektiv betjening og nærhed til Vejle By gør den attraktiv som bosætningsby. Siden 2006 er byen vokset 26 % og udgør nu 3925 indbyggere. Kommuneplanens rammer giver mulighed for en udbygning mod vest ved Anesminde og mod syd. I Kommuneplan 2025-2037 bliver der desuden udlagt et areal mod øst til boligbebyggelse.

Kommuneplanens rammer giver mulighed for en betydelig udbygning af detailhandelsstrukturen i midtbyen, da rammen for bruttoarealer giver mulighed for 5.100 m2 nybyggeri til detailhandel. Jelling havde i 2023 en høj handelsbalance for dagligvarer på 96 %, og den er steget i forhold til 2017. Omsætningen i butikkerne er øget med 20 % i perioden 2017-2022, selvom antallet af butikker er faldet.

Den centrale del af Jelling Midtby ligger i en centerramme i kommuneplanen. Her er der mulighed en bred vifte af centerfunktioner, der kan generere en strøm af mennesker. Omkring torvet foran Byens Hus og i en ny randbebyggelse mellem Møllegade og Stationsvej skal bebyggelsens stueetage i videst muligt omfang anvendes til kunderelaterede funktioner (butik/kontor) og ikke til boliger. Desuden kan området anvendes til nationalhistoriske fortidsminder, formidling af Verdensarven, parkeringspladser og rekreative arealer.

Befolkning pr. 1. januar 2024: 3925

Udvikling de seneste 12 år: 545 flere indbyggere i 2012-2023 (16 %)

Antal butikker i midtbyen: 3 dagligvarebutikker og 3 udvalgsvarebutikker

Bil - Jelling-Vejle: 12 km

Bil - Jelling-Billund: 40 km

Tog - Jelling-Vejle :14 min.

Tog - Jelling-Århus: 61 min.

Tog - Jelling-København: 2 timer og 21 min.