Give - Retningslinje for strategisk midtbyplanlægning

Vision

I Give vil vi sammen skabe en førende erhvervs- og vækstby – med arbejdspladser skaber vi fremtiden. Vi har viljen til at skabe en innovativ og oplevelsesrig erhvervsby – baseret på stærke samarbejder og fællesskaber samt det gode familieliv og handelsliv. Nytænkning, højteknologi og kreativitet kendetegner udviklingen af vores virksomheder inden for både service, turisme, handel og industri. I Give har vi udsyn og samarbejder med hinanden og verden omkring os. Med attraktive rammer for udvikling og vækst tiltrækker og fastholder vi fremtidens medarbejdere, bosætning og erhvervsliv.

Udviklingen af Give Midtby skal tage udgangspunkt i en række af Byvision Gives målsætninger:

  1. Brug kunsten til at udvikle erhvervslivet, familielivet og handelslivet

Vi vil bruge kunsten til at udvikle Gives erhvervsliv, familieliv og handelsliv. God kunst er en af de bedste investeringer som en by kan foretage for at skabe og højne bylivets kvalitet. Kunsten skal overraske, få folk til at standse op, reflektere og være åbne over for nye impulser. Samtidig er kunsten med til at markedsføre byen.

  1. Benyt Gives placering til at øge turismen og skabe nye arbejdspladser

Vi vil se turismen som en vigtig brik i at skabe vækst, omsætning og arbejdspladser i Give. Med en central placering nær verdensattraktioner, lufthavn og motorvej er Give et oplagt valg, når erhvervsfolk, gæster og turister skal finde overnatning. I Give er der et stort potentiale i at skabe flere arbejdspladser inden for overnatning, handel, caféer og restauranter. 

  1. Brug bymiljøet til at skabe værdi for erhvervslivet, familielivet og handelslivet.

Vi vil skabe en by, som giver borgere og turister oplevelser. En tæt midtby, hvor man kan finde det meste, møde de fleste, og hvor man bliver inspireret, slapper af, slentrer og oplever sig selv som en del af byens sociale liv. Placering og indretning af byens rum er afgørende for byens liv.

  1. Sats på specialbutikkerne og lokale stjerne oplevelser

Ved at satse på specialbutikker og lokale stjerneoplevelser vil vi udvikle Give til fremtidens handelsby. Handelslivet i Gives midtby skaber arbejdspladser, bidrager til Gives identitet og giver - med specialbutikker, caféer og restauranter - borgerne en vigtig del af de særlige oplevelser og det præg af kvalitet, som er afgørende for at skabe fremtidens handelsby.

  1. Tiltræk fremtidens medarbejdere og iværksættere

Byer med kvalificeret arbejdskraft tiltrækker virksomheder og danner grobund for nye erhverv. For at tiltrække og fastholde den arbejdskraft, som fremtidens erhvervsliv efterspørger, vil Give tilbyde attraktive boliger, nye boformer, byliv, natur- og fritidsaktiviteter for hele familien - alt sammen vigtige rammer for det gode familieliv. 

  1. Udvikl stærke fællesskaber

Stærke fællesskaber er med til at udvikle og skabe vækst i erhvervs- og handelslivet. Det kan både være fællesskaber virksomheder imellem og fællesskaber mellem virksomheder og byens borgere, foreninger og institutioner.      

Nedenfor er beskrevet ideer til initiativer, som kommunen og de lokale aktører kan samarbejde om at få realiseret:

Strategi for midtbyen i Give

Virkemidler på kort sigt

  • Skab tilbud til alle aldre – leg og aktivitet skal ind i byen.
  • Udvikl byen strategisk med by-attraktioner og stærke forbindelsesstrøg.
  • Lav Kunst(lege)pauser, Kunstkryds, Kunstport og 500 meter kunstrute, der sammenbinder bymidten, Give Egnens Museum og Landartparken.
  • Udvikl overnatningstilbud med fokus på kunst, f.eks. i form af kunstnerindrettede værelser, pakketilbud ved kunstdage osv.
  • Skab større synergi mellem erhverv og kunst - kombiner f.eks. guidede kunstture med skulpturelle madoplevelser i midtbyen.
  • Styrk Give som campingdestination for familier og kulturturister – udvikl nye tilbud som f.eks. glamping, familiecampinghytter mv.
  • Skab en stærk formidling af Give som turist- og overnatningsdestination
  • Anvend skiftende kunst i byens rum til at give lokal inspiration og fremme turismen.
  • Styrk og udvikl den i forvejen gode og grønne atmosfære i bymidten.
  • Sats målrettet på at udvikle og tiltrække specialbutikker.
  • Udvikl stærke kundeoplevelser –brug gaderummet til at skabe liv og handel.
  • Vær lokomotiv for de lokale fødevareproducenter – f.eks. gennem særlige torvedage.
  • Markedsfør Give som kunstner- og handelsby – med unikke oplevelser og stemning.
  • Drag fordel af et velfungerende marked for lejeboliger i bymidten, så det bliver nemt at bosætte sig eller blive i Give.

Virkemidler på langt sigt

  • Renovering af Torvet, Østergade, Vestergade - indret torve og gader, så man får lyst til at færdes og opholde sig i byrummene.
  • Videreudvikl Vejle Kommunes tre ejendomme ved Torvet
  • Tiltræk gallerier og værksteder, der skaber levende kundeoplevelser.
  • Udvikl nye boformer med plads til iværksætteri og bolig under samme tag.
  • Udvikl nye byboligtyper med mulighed for værksted i stueetage og bolig på 1. sal. Evt. i kombination med galleri og/eller med mulighed for at invitere/udveksle med Internationale Art Residence kunstnere, der udstiller under ophold i byen.
  • Udvikl mulighederne for attraktiv overnatning i bymidten – i form af hotel, ferielejligheder, privat udlejning mv.
  • Udform en detailhandelsstrategi.

Redegørelse

Give byder på mange arbejdspladser og butikker i forhold til indbyggerantallet. Byen har også en fantastisk tilgængelighed til arbejdspladser i nabobyer som Brande, Billund, Herning og Grindsted, samt naturligvis Vejle. De gode trafikale forbindelser med bil, bus og tog giver optimale muligheder for udvikling af både bosætning, erhverv og handel.

Give opstod oprindeligt som en mindre landsby med kirke, handelstorv og kro. Ved anlæggelsen af jernbanen med station lige syd for bymidten, udvidede byen sig mod syd til stationen. Herved udviklede Give sig fra at være en lille landsby på heden til en lidt større stationsby. Byen er, som andre byer i det indre af Jylland, en ung by, og der er kun få helstøbte gademiljøer. Langs Østergade, Torvet og Vestergade er handelsbyen synlig, mens især Jernbanegade i den sydligste del er bebygget med bygninger, der i byggeskikken understreger, at den del er stationsbyen.

Give har et stærkt handelsliv med både detailhandel og udvalgsvarer. Byens midtby fremstår som en velfungerende handelsby, hvor butikkerne langs de vigtigste handelsgader trives. Her findes mange attraktive butikker kombineret med et godt udvalg af kundeorienterede servicefunktioner. De større dagligvarebutikker og Give Bibliotek og Kulturhus er også placeret i bymidten, hvilket skaber en daglig strøm af mennesker.

Der er en stigende efterspørgsel efter boliger tæt ved midtbyens funktioner. For at tiltrække flere borgere og erhvervsliv til byen er en attraktiv bymidte og gode indkøbsmuligheder vigtige. En fortætning af bymidten bidrager til et levende byliv og en stabil kundestrøm til byens butikker.

Grundlag for den strategiske planlægning og sammenhæng til andre planer og strategier

 Byvision Give – en vision skabt af mange stemmer

Den strategiske planlægning for Give Midtby tager sit udgangspunkt i Byvision Give, der er godkendt af Vejle byråd i 2019.

Borgere og kommune har i fællesskab udviklet den ambitiøse byvision, der er vores fælles fortælling om Give de næste mange år. Det er lykkedes at involvere mange byaktører - borgere, foreninger, institutioner og erhvervsdrivende – i udviklingen af byvisionen ”Erhvervsby Give - med vilje til handel og familieliv” som fælles retning for Give.

Visionsprocessen har bestået af tre faser:

  • Fremtidsscenarier

Udviklingen af byvisionen begyndte med et stort Kickoffmøde, hvorefter alle byaktører havde 2 ½ måned til at drøfte visioner og indsende fremtidsscenarier til Vejle Kommune. En lokal byvisionsgruppe gjorde en engageret og vellykket indsats for at sikre bred dialog om fremtidsscenarierne i Give. Gruppen uddelte flyers og spørgeskemaer, skabte debat på facebook og spurgte butikskunder, institutioner og erhvervsnetværk og indsamlede 66 større og mindre bidrag til fremtids-scenarier på skrift og film. Kommunen afholdt møde med erhvervslivet.

  • Udviklingsretninger

De indsendte fremtidsscenarier dannede udgangspunkt for mulige udviklingsretninger for Give. På et byvisionsmøde blev udviklingsretningerne kvalificeret, og deltagerne valgte den retning, de fandt vigtigst for områdets udvikling. 70 borgere, foreningsrepræsentanter, forældre, naboer, erhvervsliv, institutioner og byrådspolitikere deltog.

  • Byvision

På baggrund af møder, dialog og den valgte udviklingsretning blev et udkast til byvisionen udarbejdet og sendt i høring. Efter høringsperioden er byvisionen justeret og godkendt af byrådet.

Byvisionen ”Erhvervsby Give – med vilje til handel og familieliv” er vores fælles byvision og skal virkeliggøres i et ligeværdigt samarbejde mellem borgere, foreninger, erhvervsliv og kommune. Byvisionen består af en række målsætninger/greb. For hvert greb er der oplistet en række konkrete initiativer, der understøtter grebet. Nogle af initiativerne er input fra byvisionsprocessen, og andre er kommunale initiativer. Nogle kan umiddelbart realiseres, og andre er vigtige på den lange bane. Fælles for dem alle er, at de kan blive en vigtig brik i realisering af visionen ”Erhvervsby Give – med vilje til handel og familieliv”.

By-samarbejde

I Give samarbejder Give Udviklingsråd, Give Handel og Erhverv, Skulpturby Give og Vejle Kommune om udviklingen af Give Midtby. Det sker i form af løbende kontakt og møder, hvor fokus er på at udvikle og styrke Give Midtby både på kort sigt og på langt sigt.    

Øvrige planer/strategier:

Erhvervspolitik Vejle Kommune 2020-2025 - Bosætning, kultur og levende handelsbyer

Et levende kulturliv, interessant detailhandel, smuk natur og attraktive bymiljøer er en forudsætning for at tiltrække folk, der vil arbejde og bo overalt i Vejle. Vi skal stile efter det unikke for at udvikle dynamiske lokalmiljøer og attraktive byer med masser af oplevelser.

Hvordan understøtter kommuneplanen udvikling af Give Midtby

Give indgår i bymønstret som én af fire centerbyer, som oprindeligt var kommunecentre i selvstændige kommuner før kommunalreformen i 2006. Byen indeholder en bred vifte af privat og offentlig service, arbejdspladser, detailhandel og god kollektiv trafikbetjening.  Biblioteket og kulturhuset er placeret centralt i byen.

Byens beliggenhed med god adgang til det overordnede vejnet og togbetjening samt mange arbejdspladser giver den potentiale som en attraktiv bosætningsby. Siden 2006 er byen vokset med 10 % og udgør nu 4846 indbyggere. I de senere år er der sket en udbygning med tæt-lavt byggeri, som har været efterspurgt, Kommuneplanens rammer giver gode muligheder for etablering af nye boliger, herunder mere tæt-lavt byggeri.

Kommuneplanens rammer giver mulighed for en betydelig udbygning af detailhandelsstrukturen, idet rammen for bruttoarealer giver mulighed for 8.027 m2 nybyggeri til detailhandel. Give Midtby med opland har på trods af et faldende antal butikker oplevet en omsætningsfremgang på 10 % i perioden 2017-2022.  En af Give bymidtes forcer og muligheder er den relativt lange afstand til andre større udbudspunkter. Afstanden til Vejle bymidte på 30 km (27 min) og Horsens bymidte på 43 km (38 min) har en betydning for udbuddet i Give og for mulighederne set i forhold til andre byer af samme størrelse. Give har således relativ høj handelsbalance for dagligvarer og udvalgsvarer på henholdsvis 89 % og 53 %.

Den centrale del af Give Midtby ligger i en centerramme i kommuneplanen. Her er der mulighed en bred vifte af funktioner, der kan generere en strøm af mennesker. Det drejer sig om anvendelser som butikker, liberale erhverv, restauranter og offentlige formål.

Befolkning pr. 1. januar 2024: 4846

Udvikling de seneste 12 år: 283 flere indbyggere i 2012-2023 (6 %)

Antal butikker i midtbyen: 6 dagligvarebutikker og 16 udvalgsvarebutikker

Bil - Give-Vejle: 38 km

Bil - Give-Herning: 43 km

Bil - Give-Billund: 20 km

Tog - Give-Vejle: 29 min.

Tog - Give-Herning: 28 min