Vision
Børkop har en smuk beliggenhed i et unikt naturområde med skov, fjord og strand. Her er attraktive, naturskønne områder og grønne forbindelser mellem byerne, hvor man kan lege, finde ro eller være fysisk aktive. Naturen og fællesskabet samler og fremmer udviklingen af området. Naturbyen er en attraktiv bosætningsby, fordi der er unikke oplevelser lige uden for døren, og fordi naturen giver liv og karakter til byer og forbindelser. Der er udvikling med omtanke i Naturbyen ved Vejle Fjord.
Udviklingen af Børkop Midtby skal tage udgangspunkt i følgende målsætninger:
- Mere Natur:
Naturen skal trækkes ind i midtbyen, hvor den kan danne rammer for møder, fællesskaber og aktiviteter, og formidle Børkops omkringliggende kvaliteter. - Fællesskab med lokal identitet:
Midtbyen skal formidle byens identitet, og udstyre byen med et showcase for forskellige aktiviteter, foreninger og fællesskaber. - Gode rammer for livet – Midtbyen som Knudepunkt
Midtbyen skal skabe gode fysiske rammer til aktivitet og møder på tværs af byer, aldersgrupper og foreninger.
Nedenfor er beskrevet ideer til initiativer, som kommunen og de lokale aktører kan samarbejde om at få realiseret:
Mere natur
Grønne områder skal have mere plads, også på sydsiden af banen. Det bør prioriteres at bryde med de hårde overflader og kanter, så der bliver plads til bede og beplantning, som kan bidrage til det behagelige ophold og smuk gennemkørsel. Det er vigtigt, at der er en rød tråd mellem plantesammensætning og bedenes udformning og Børkops omkringliggende vilde og aktive natur. Så Naturbyen som identitet er klart repræsenteret i midtbyen
Kortsigtede virkemidler:
- Eksisterende bede opdateres med nye kanter og udtryk.
- Hvor der er plads på flisebelagte arealer, etableres nye bede.
- Ny beplantning i form af en variation af små træer og buske samt forskellige stauder og løg introduceres i både eksisterende og nye bede med fokus på sund diversitet og årlig variation.
- Hvor der ikke kan etableres bede, sættes der store plantekrummer med henholdsvis små træer/buske og stauder.
- Grundlægning af en helhedsplan for udvikling af den grønne kile.
- Børkop Højskole vil styrke sine grønne arealer, så de bliver en naturlig del af det offentlige tilgængelige forløb langs den grønne kile.
Fællesskab med lokal identitet:
Midtbyen skal være et sted, hvor byens identitet og aktivitet kan formidles og synliggøres. Det skal prioriteres, at der kan være plads til markedsdage, foreningsbegivenheder og højtids-arrangementer. Det skal være nemt, tilgængeligt og attraktivt at arrangere begivenheder i midtbyen, som vil bidrage til og tydeliggøre det liv og variation af tilbud, der er til stede i Børkop.
Kortsigtede virkemidler:
- Optimering af parkeringsområder, så der bliver plads til at kunne indtage disse områder ved særlige anledninger. Så det er muligt for foreninger og fællesskaber at indtage en synlig plads i bybilledet.
- Tilbyde en digital platform, hvor det gøres nemt at leje pladserne i midtbyen.
- Der skal arbejdes lokalt med skiltning, city dressing og midtbyens identitet udadtil.
Gode rammer for livet
Midtbyen er et sted, som mange mennesker bevæger sig igennem enten ved bil, tog eller anden form for transportmiddel til og fra arbejde, skole eller fritidsaktiviteter. Midtbyen skal derfor være et sted hvor det er attraktivt at mødes på tværs af fællesskaber og aktiviteter. Det skal indtænkes, at midtbyen skal være attraktiv for alle aldersgrupper og dermed invitere til både leg og ophold i dagligdagen.
Kortsigtede virkemidler:
- Der skal arbejdes lokalt med kampagner som Handle lokalt og sikker trafik så midtbyen kan være et trygt og attraktivt sted at færdes.
- Liv i den eksisterende banegårdsbygning.
- Etablering af café/isbod osv. med udeservering.
- Legende byrumselementer indtænkes som en del af by-inventaret.
Virkemidler på lang sigt
- Ny Boder - transformation af torve og strøg.
Omdannelse af byrummene med fokus på at få Ny Boder til at åbne op mod byen. Potentiel åbning kan skabes mod banegårdsbygningen og/eller ud med Søndergade. Dette tiltag kan omfatte hel eller delvis nedrivning af eksisterende bygninger.
Nye belægninger, beplantning og opholdsmuligheder på Ny Boders pladser/torve så området bliver mere tiltrækkende at bevæge sig igennem og opholde sig og lege i. - Styrke forbindelsen over/under banen.
Man bør overveje muligheden for at skabe sikker færdsel på tværs af baneterrænet for både cyklister og fodgængere. Dette vil bidrage til at skabe en større sammenhængskraft, binde de forskellige midtby-tilbud sammen og give plads til de bløde trafikanter, som skaber liv i bybilledet. - Udvide boligtilbuddet i midtbyen
En fortætning af beboelse i midtbyen vil bidrage til det daglige liv og aktivitet. Udviklingen af nye lejligheder kan ske som tilbygning af eksisterende bygninger i midtbyen.
Redegørelse
Børkop opstod på baggrund af jernbanen, som sammen med sin centrale beliggenhed kun 13 km. fra Vejle og 13 km. fra Fredericia via motortrafikvej, fortsat danner vigtige rammer for det aktive pendlerliv i byen.
Denne centrale beliggenhed og naturskønne omgivelser tiltrækker en betydelig vækst. Børkop har siden 2017 oplevet en befolkningstilvækst på 16 % svarende til knap 1.000 flere indbyggere, og der forventes en yderlig befolkningstilvækst på godt 12% indtil 2032.
Byens kerne ligger i direkte forbindelse til togstationen og tæt ved Skærup Å, som danner en grøn kile ind igennem byen. Banen afskærer i nogen grad den sydlige del af midtbyen fra det grønne stræk og åløbet.
På sydsiden af banen byder bymidten på et butikscenter og hovedgade med en blanding af detailhandel og serviceydelser samt et par restaurationer. På denne side af banen byder midtbyen på hårde kanter og flisebelagte pladser med meget lidt beplantning. Centeret er fra 1970’erne og fremtræder ikke tidssvarende. Krydser man banen til nord brydes midtbyen af et grønt forløb, i form af den grønne kile, som både byder på den nyetableret Peder Breths park, kulturhuset Markant og Børkop højskolen.
Byen har i alt 10 butikker, heraf er 7 dagligvarebutikker med Rema 1000 og Coop 365 som de største butikker. Børkop har både fastholdt antallet af dagligvarebutikker og handelsbalancen for dagligvarer, men har mere end halveret antallet af udvalgsvarebutikker siden 2018. Med den nuværende handelsbalance på 68 % kombineret med den forventede øgede befolkningstilvækst mangler der umiddelbart et bredere udbud af dagligvarebutikker i Børkop.
Børkop byder på flere små grønne forløb igennem byen og omkringliggende aktiv natur. Naturen var grunden til, at borgerne valgte navnet Naturbyen til deres byvision. Undertitlen en byklynge ved Vejle Fjord blev valgt for at understøtte den tætte samhørighed byen har med oplandet og de omkringliggende byer i form af Brejning, Gauerslund og Gårslev. Udover Natur og samhørighed, har Børkop en stærk identitet som pendler- og børneby. Alt i alt er Børkop en by af mange facetter. Et sted hvor det er godt at være ung såvel som gammel, hvor infrastrukturen ud til resten af Danmark er stærk og hvor den aktive natur nydes til fulde.
Grundlag for den strategiske planlægning og sammenhæng til andre planer og strategier
Byvision Børkop – en vision skabt af mange stemmer
Den strategiske planlægning for Børkop Midtby tager sit udgangspunkt i Byvision Børkop, der er godkendt af Vejle byråd i 2020. Det er lykkedes at involvere mange byaktører - borgere, foreninger, institutioner og erhvervsdrivende – i de to første faser af byvisionen. Vi er nu i fase tre, hvor vi igen håber, at mange vil bidrage og bakke op om Naturbyen som fælles retning for Børkop og omegn.
De tre faser i visionsprocessen:
Fremtidsscenarier: Udviklingen af byvisionen begyndte med et stort Kickoffmøde, hvorefter alle byaktører havde 2 ½ måned til at drøfte visioner og indsende fremtidsscenarier til Vejle Kommune. En lokal byvisionsgruppe gjorde en engageret og vellykket indsats for at sikre bred dialog om fremtidsscenarierne i Børkop og omegn. Borgerne arrangerede to borgermøder og en workshop med tilsammen mere end 120 deltagere. Kommunen afholdt møde med erhvervslivet. Dialogen førte til 33 fremtidsscenarier på skrift, film og som collager.
Udviklingsretninger: De indsendte fremtidsscenarier dannede udgangspunkt for mulige udviklingsretninger for Børkop og omegn. På et byvisionsmøde blev udviklingsretningerne kvalificeret, og deltagerne valgte den retning, de fandt vigtigst for områdets udvikling. 90 borgere, foreningsrepræsentanter, forældre, naboer, erhvervsliv, institutioner og byrådspolitikere deltog.
Byvision: På baggrund af møder, dialog og den valgte udviklingsretning blev forslag til Naturbyen udarbejdet. Forslaget var i høring fra 22. maj til den 3. juni 2019. Forslaget blev bearbejdet på grundlag af høringssvarene. Byvisionen er godkendt af byrådet 2. oktober 2019.
”Naturbyen – en byklynge ved Vejle Fjord” er vores fælles byvision. Den bygger videre på tre af områdets store aktiver: ”Naturen i form af landskaber, bøgeskov, strand og bynatur”, ”Fællesskabet og samarbejdet mellem byerne” og ”Attraktivt bosætningsområde”. Byvisionen består af en række målsætninger/greb til realisering af visionen. For hvert greb er der idéer til initiativer, som kan virkeliggøres i samarbejde mellem borgere, foreninger, erhvervsliv og kommune. Initiativerne stammer fra byvisionsprocessen og fra forarbejdet til byvisionen.
BID-samarbejde - I Børkop samarbejder byens mange aktører og Vejle Kommune om udviklingen af Børkop Midtby. Det sker i form af løbende BID-møder, hvor fokus er på at udvikle og styrke Børkop Midtby. BID står for Business Improvement District – og er en samarbejdsmodel, der giver byens aktører mulighed for at tage mere ansvar for de byrum, som de bor i og driver forretning i. Ofte i form af events, byaktiviteter og byforskønnelse. I samarbejdet deltager bl.a. handelsstandsforeningen, butikker, foreninger, borgere og Vejle Kommune.
Øvrige planer/strategier:
Trafikplan Børkop - I Trafikplan Børkop præsenterer vi en ny vision for et bæredygtigt mobilitetssystem i Børkop, som skal støtte yderligere op om planerne for udviklingen af Børkop og Naturbyen. Målet er, at flere skal gå, cykle, køre sammen og benytte den kollektive trafik, så Børkop også i fremtiden forbliver en attraktiv by. Visionen omsættes indenfor 5 indsatsområder der beskriver konkrete initiativer, der kan fremme brugen af grønne transportformer. Det skal være vores fælles retning for udviklingen af mobiliteten i Børkop de kommende år.
Erhvervspolitik Vejle Kommune 2020-2025 - Bosætning, kultur og levende handelsbyer - Et levende kulturliv, interessant detailhandel, smuk natur og attraktive bymiljøer er en forudsætning for at tiltrække folk, der vil arbejde og bo overalt i Vejle. Vi skal stile efter det unikke for at udvikle dynamiske lokalmiljøer og attraktive byer med masser af oplevelser.
Biodiversitetsplan (2022-2024) – Vejle Kommune har en plan for biodiversiteten, hvor vi fastsætter mål og arbejder for biodiversiteten både på kort og lang sigt. Biodiversitet i urbane miljøer skal ses som inspiration og læringsrum. Det helt overordnede mål for urban natur er at engagere almindelige mennesker og driftsfolk i at bevare biodiversiteten.
Hvordan understøtter kommuneplanen udvikling af Børkop Midtby
Børkop indgår i bymønstret som én af fire centerbyer, som oprindeligt var kommunecentre i selvstændige kommuner før kommunalreformen i 2006. Byen indeholder en bred vifte af privat og offentlig service, arbejdspladser, detailhandel, god kollektiv trafikbetjening. Skolen, biblioteket og kulturhuset er placeret centralt i byen.
Byens beliggenhed med god infrastruktur og adgang til mange arbejdspladser gør den attraktiv som bosætningsby. Byen har siden årtusindskiftet udviklet sig på baggrund af en masterplan fra Børkop Kommunes tid. Siden 2006 er byen vokset med 63 % og udgør nu 6327 indbyggere. Mulighed for videre udbygning er sikret gennem udarbejdelse af helhedsplanen for Børkop Vest, som danner grundlag for et nyt arealudlæg til boliger i Kommuneplan 2025-2037.
Kommuneplanens rammer giver mulighed for en betydelig udbygning af detailhandelsstrukturen, idet rammen for bruttoarealer giver mulighed for 9.400 m2 nybyggeri til detailhandel. Børkop Midtby med opland har på trods af et faldende antal butikker oplevet en omsætningsfremgang på 39 % i perioden 2017-2022, hvilket skyldes den fortsatte befolkningsfremgang. Der er behov for at styrke dagligvarehandlen yderligere, som bl.a. vil kunne sikres ved et redesign af bycentret.
Den centrale del af Børkop Midtby ligger i en centerramme i kommuneplanen. Her er der mulighed en bred vifte af funktioner, der kan generere en strøm af mennesker. Det drejer sig om anvendelser som butikker, liberale erhverv, restauranter, banegård og andre offentlige formål. Rammen giver bl.a. mulighed for at omdanne den gamle banegårdsbygning til f.eks. butik, restaurant eller andet mødested.
Befolkning pr. 1. januar 2024: 6327
Udvikling de seneste 12 år: 1433 flere indbyggere i 2012-2023 (29 %)
Antal butikker i bymidten: 7 dagligvarer og 3 udvalgsvarer
Bil - Børkop-Vejle: 13 min.
Bil - Børkop-Fredericia:16 min.
Tog - Børkop-Århus: 1 time og 20 min.
Tog - Børkop-København: 2 timer og 11 min.