Redegørelse for detailhandelsområderne i Vejle Kommune

Detailhandelsstrukturen i Vejle Kommune udgøres af Vejle som hovedby med tyngden lagt i midtbyen og langs Horsensvej, hvor der ligger et aflastningsområde samt flere områder til pladskrævende butikker, se oversigtskort. Der er desuden lagt områder til pladskrævende varegrupper ud langs Fredericiavej i den sydlige del af byen.

I Vejle By er der 4 bydelscentre til den lokale forsyning:

  • Bredballecentret
  • Nørremarkscentret
  • Vindinggårdcentret
  • Centerområde ved Grønlandsvej

De 4 centerbyer Give, Egtved, Børkop og Jelling samt Thyregod har afgrænsede midtbyer til centerformål. Ved Give, Jelling og Ødsted er der desuden udlagt et område til butikker med pladskrævende udvalgsvarer.

I Ågård-Gravens, Vandel, Gårslev, Brejning, Smidstrup, Ødsted, Jerlev, Ny Nørup og Bredsten er der udpeget lokalcentre. Derudover er der muligheder for placering af enkelte butikker til lokalområdernes daglige forsyning flere steder i kommunen.

Udvikling 2018-2023

Vejle Kommune har fået lavet en detailhandelsanalyse i 2024. Vejle Kommune havde 454 butikker i 2023, et samlet areal til butikker på godt 349.000 m2 og en samlet omsætning på 6,5 mia. kr. Vejle Bymidte står for knap en tredjedel af omsætningen.

Siden 2018 er antallet af dagligvarebutikker faldet med 15 % og antallet af udvalgsvarebutikker er faldet med 20 %. Antallet af butikker med pladskrævende varegrupper er steget med 5 %. Samtidig er bruttoarealet til butikker samlet set faldet med 5 %. Dagligvareomsætningen er steget med 19 % og omsætningen for udvalgsvarebutikker er i samme periode steget med 3 %.

Der er i alt 349.000 m2 bruttoareal til detailhandel i Vejle kommune, heraf er 29 % disponeret til dagligvarebutikker og 33% er disponeret til udvalgsvarebutikker. Derudover har Vejle kommune 129.700 m2 brutto-areal disponeret til særlig pladskrævende butikker, se skema med arealopgørelse.

Dagligvareomsætningen i Vejle Kommune svarer til det samlede dagligvareforbrug i kommunen, mens udvalgsvareomsætningen er 10 % højere end udvalgsvareforbruget i Vejle Kommune. Der er således en del forbrugere, som er bosat uden for kommunen, der handler i udvalgsvarebutikkerne i Vejle Kommune. Handelsbalancen for udvalgsvarer er faldet med 12 %, hvilket hænger sammen med den stigende e-handel og øget konkurrence fra nabobyer.

Vejle By

Vejle Midtby er det største udbudspunkt i kommunen. 60 % af udvalgsvarebutikkerne er placeret i midtbyen, og udvalgsvareomsætningen udgør 51 % af den samlede udvalgsvareomsætning i kommunen. Antallet af butikker udgør 45 % af det samlede antal butikker i kommunen, mens omsætningen udgør 36 % af den samlede omsætning. Bruttoarealer til butikker i Vejle Midtby udgør 99.100 m2, hvilket svarer til 28 % af det samlede areal til butikker i kommunen. I perioden 2018-2023 er det samlede bruttoareal i Vejle Midtby faldet med godt 15 %.

I Vejle Nord findes et aflastningsområde samt områder til butikker med pladskrævende varegrupper. Antallet af butikker udgør knap 7 %, mens omsætningen i Vejle Nord udgør 22 % af den samlede omsætning. I Vejle Nord udgør bruttoarealet til butikker 28 % af det samlede areal til butikker, og arealforbruget er steget med knap 18 % i perioden 2018-2023.

I den øvrige del af Vejle By udgør antallet af butikker 25 %, mens omsætningen er på 21 % af den samlede omsætning. Bruttoarealet udgør 25 % af det samlede areal til butikker. I perioden 2018-2023 er bruttoarealet faldet med 3 %.

Centerbyerne med opland

I Give-området er der 43 butikker, hvilket svarer til 9 % af det samlede antal i kommunen. Antallet af butikker er faldet med 19 % siden 2018. Bruttoarealet til butikker er samlet faldet med 5 %. Omsætningen er på 479 mio. kr.  og er steget med 10 % siden 2018.

Antallet af butikker i Børkop-området er 18, hvilket svarer til 4 % af det samlede antal. Antallet af butikker er faldet med 40 % siden 2018. Bruttoarealet til butikker er faldet 37 % i perioden 2018-2023. Omsætningen er på 363 mio. kr. og er steget med 39 % siden 2018.

Jelling-området har 13 butikker, hvilket svarer til 3 % af det samlede antal. Antallet af butikker er faldet med 28 % siden 2018. Bruttoarealet til butikker er faldet med 20 % i samme periode. Omsætningen er på 188 mio. kr. og er steget med 20 % siden 2018.

I Egtved-området er der 31 butikker, hvilket svarer til 7 % af det samlede antal. Antallet af butikker er faldet med 9 % siden 2018. Bruttoarealet til butikker er faldet med 18 % i samme periode. Omsætningen er 358 mio. kr. og er steget med 15 % siden 2018.

Den fremtidige udvikling

Det er af stor betydning, at man overordnet fastholder den nuværende centerstruktur i kommuneplanen med Vejle bymidte som det væsentligste indkøbssted for udvalgsvarer i kommunen, mens Storbutiksområdet, som består af Solkilde Alle, Dandyvej og Lysholt hovedsageligt bør huse store udvalgsvarebutikker og særligt pladskrævende butikker, som er svære at indpasse i bymidten. Denne strategi er også fastholdt og udfoldet i den nye "Vision Vejle Midtby" som Byrådet vedtog i 2021:

 ”Detailhandlen skal fortsat koncentreres i Vejle Midtby for at styrke den levende bymidte og udnytte den eksisterende infrastruktur og kollektive trafik bedst muligt. Her er både små specialbutikker og større kædebutikker. For at skabe et varieret butiksliv gør vi også plads til store butikker i midtbyen”.

Kommune vil fortsat arbejde på at koncentrere butikker, arbejdspladser, boliger og byoplevelser i et tæt og sammenhængende bymiljø

I perioden 2023- 2035 forventes fra 2023 en væsentlig stigning på ca. 11.275 borgere eller ca. 9 % til 133.300 borgere. Alene Vejle Midtby forventes en stigning på ca. 2.400 borgere eller ca. 13 %.

Afhængigt af udviklingen i e-handel og det fremtidige forbrugsmønster vil der maksimalt blev brug for en udvidelse på ca. 60.000 m2 bruttoareal til butikker frem til 2035, heraf 15. 000 m2 til dagligvarebutikker. Samlet set vurderes det, at der er plads i de udlagte områder til udvikling af detailhandlen både i Vejle by og i resten af kommunen. Både set i forhold til det beregnede fremtidige behov og den rummelighed der er både i Vejle bymidte og den øvrige centerstruktur.

Fremtidige større projekter

I den sydlige del af gågadesystemet styrkes udbuddet af detailhandel ved byudvikling og omdannelse af Godsbaneområdet ved Gammelhavn. Her gives mulighed for 4.000 m2 dagligvarebutik og 2.000 m2 udvalgsvarebutikker.

Etablering af en dagligvarebutik på Gammelhavn vurderes primært at være en omfordeling mellem de større dagligvarebutikker i Vejle Midtby fra Bryggen til Gammelhavn. Dog skønnes omfordelingen i forhold til Vejle By i øvrigt at betyde en nedgang i omsætningen af dagligvarer på ca. 8 %. Den samlede omsætning af dagligvarer i Vejle By forventes at blive på samme niveau i forhold til, at projekt Gammelhavn ikke etableres.

På samme måde vurderes etablering af udvalgsvarebutikker på Gammelhavn primært at resultere i en flytning af udvalgsvareomsætningen, idet 3 % af omsætningen i Vejle Midtby i øvrigt flyttes til Gammelhavn, og 3 % af omsætningen i Vejle By i øvrigt forventes flyttet til Gammelhavn.

Etablering af Gammelhavn vurderes ikke i væsentligt omfang at øge Vejle Midtbys regionale effekt.

Gammelhavn ligger centralt i bymidten tæt på station og busterminal og med god adgang for alle trafikarter.