I forbindelse med planlægning af nye byudviklingsområder skal der først arbejdes med sammenhængende grønne korridorer, der understøtter sammenhængen til det omgivende landskab, og områder, der giver mulighed for bynatur tæt på boligerne. Fastlæggelse af den grønne struktur skal tænkes sammen med håndtering af overfladevand, så der dannes blå-grønne forbindelser. Arealer, som skal anvendes til natur og vandhåndtering, kan være udlagt som rekreative rammer eller være en del af boligrammen. I den videre planlægning vil der blive stillet krav til kvaliteten af bynaturen og vækstbetingelser for beplantningen. Ibrugtagen af byudviklingsområdet kan først ske, når grundlaget for den ønskede natur og vandhåndtering er etableret.
I planlægningen af nye byudviklingsområder og omdannelse af eksisterende byområder skal udvikling af ny bynatur bygge på den eksisterende natur, herunder, beskyttet natur, levende hegn og gamle træer.
Redegørelse
Naturen er et vigtigt aktiv i Vejle Kommune. Naturen bidrager til den mentale sundhed og giver mulighed for fysisk bevægelse. Naturen kan være et rum for ”læring og kering” i forhold til dyr og planter, og naturen kan bidrage til klimahandlinger i forhold til vandhåndtering og CO2-lagring.
Vejle Kommune ønsker, at der i forbindelse med nye byudviklingsområder planlægges for at skabe mere bynær natur og skabe sammenhængende grønne korridorer til den omgivende natur. Bynær natur kan på den måde være med til at understøtte Grønt Danmarkskort og øge biodiversiteten. For at få en bedre kvalitet af naturområderne skal der bygges videre på eksisterende træer og buske, som bevares for eftertiden.
Den bynære natur skal også bidrage til den fysiske og psykiske sundhed ved at skabe muligheder for rekreation og ophold samt udgøre potentielle mødesteder for fællesskaber.
Naturarealerne skal tænkes sammen med arealer til vandhåndtering, hvor man bruger terrænets naturlige lavninger til at tilbageholde vandet i forbindelse med skybrud og ekstrem nedbør. Vejle Kommune bestræber sig på, at samtænke vandhåndteringen i større lokalplanområder. På denne måde sikres en bedre udnyttelse at områderne, sikres landskabelige hensyn og antallet af mindre tekniske anlæg begrænses.
I forhold til den konkrete planlægning for natur og vandhåndtering i bolig-og erhvervsområder henvises til de generelle rammer i kommuneplanen.