Redegørelse for planlægning i Kystnærhedszonen i Vejle Kommune

Forslag til Kommuneplan 2025-2037 for Vejle Kommune indeholder en række allerede vedtagne, men ikke fuldt udnyttede arealreservationer til fremtidig byzone og samt en reservation til fremtidigt sommerhusområde og til en campingplads, der skal forblive i landzone. Ved denne revision udlægges der et nyt areal til boliger ved Brejning, rammeområde 9.B.30. Der sker endvidere en ombytning af arealer til sommerhuse ved Mørkholt som følge af bekendtgørelse nr. 2448 af 13. december 2021.

I det følgende gennemgås kort de enkelte områder i forhold til kystnærhedszonen.

Udlæg inden for kystnærhedszonen:

Vejle Midtby

Eksisterende ramme 1.1.B.19 - Boligområde ved Toftekæret og Toftevej

Området giver mulighed for at lave noget tæt bebyggelse i form af etageboliger tæt på midtbyen, som der er efterspørgsel efter.

Bebyggelsen opføres som en samlet bygningskrop med en karakter af en markant grænse mod det åbne land i en høj arkitektonisk kvalitet. Det skal sikres, at ådalens landskabstræk og deres indbyrdes sammenhænge ikke sløres eller ødelægges. Området ligger bag ved eksisterende høj bebyggelse, i den vestlige del af Vejle Midtby og danner ikke en ny bebyggelsesfront mod kysten. Afstanden til inderhavnen er ca. 1,4 km.

Nørremarken i Vejle By

Eksisterende ramme 1.5.B.10 - Boligområde ved Store Grundet Allé og Viborgvej

Området er udlagt til boligformål i den eksisterende kommuneplan. Størstedelen af området har været udlagt i Regionplan 2005 for Vejle Amt til boliger, men blev i Kommuneplan 2009-2021 ændret til offentlige formål til brug for en travbane. Området kunne fortsat anvendes til et mindre antal boliger. Placering af en travbane er ikke længere aktuelt, og kommunen ønsker, at området igen kan bruges udelukkende til boliger. Kystnærhedszonen berører den sydlige del af området, som grænser op til den eksisterende byzone.

Hele Vejle by ligger inden for kystnærhedszonen, med undtagelse af vestlige bydele.

Udlægget følger hovedprincipperne for planlægning i kystnærhedszonen. Byudvikling sker i tilknytning til eksisterende byzone, i størst mulig afstand til kysten og bagved eksisterende bebyggelse for at sikre de åbne kystlandskaber.

Bredballe/Lysholt i Vejle By

Eksisterende rammer 1.6.B.16 og 1.6.B.12 – Boligområde ved Julianebjergvej og Boligområde ved Juulsbjergvej

Områderne er udlagt i Regionplan 2005 for Vejle Amt som et samlet byudviklingsområde, der indeholder boliger og rekreative områder. Den største del af ramme 1.6.B.12 er realiseret, og det resterende areal udtages ved denne kommuneplanrevision. Ca. halvdelen af ramme 1.6.B.16 er realiseret.. Vejle er kommunens hovedby og byudvikling er derfor højt prioriteret her. For at sikre tilstrækkelige arealer til byudvikling i tilknytning til Vejle og på grund af de bindinger, som især skove og ådale medfører, er det nødvendigt at inddrage arealer inden for kystnærhedszonen.

Mod sydøst har byen således nået en grænse i form af Skærup Å og Munkebjergsskoven. Mod vest og sydvest udgør Højen ådal og Vejle Ådal tilsvarende barrierer. Mod nordvest er der udlagt arealer omkring Uhre.

Mod nordøst er der udlagt store arealer til erhverv, som også udgør en barriere, idet det vil være i modstrid med væsentlige planlægningsmæssige hensyn at udlægge arealer til boligformål på ”ydersiden” af et større erhvervsområde. Det ville f. eks. kunne medføre miljøgener, manglende trafiksikkerhed og vanskeligheder med at tilbyde offentlig service. De to områder er funktionelt bundet op på bydelen Bredballe, hvor der er skole og andre offentlige og private servicefunktioner. Udlæggene er lokaliseret i størst mulig afstand fra kysten og som en kontinuerlig byudvikling.

Afstanden fra kysten til boligområdet er ca. 2 km. Arealerne fra kysten og ind i landet er skovklædte de første 1-1,5 km, og boligområdet er meget lidt synlige fra kysten

Ved udtagning af restområde fra rammeområde 1.6.B.12 er rammen fuldt udbygget. Ca. halvdelen af ramme 1.6.B.16 er udbygget og forventes fuldt udbygget inden for en kortere årrække.

Eksisterende rammer 1.6.E.10 -Erhvervsområde ved Juulsbjergvej, 1.6.B.3 -Erhvervsområde ved Gammelmarksvej og 1.6.E.2 Bredballe – Erhvervsområde ved Dandyvej og Fertinvej

Alle områderne er lokalplanlagte. 1.6.E.10 er endnu ikke udnyttet, mens kun mindre dele af de to øvrige områder endnu ikke er udnyttet. Områderne ligger helt omkranset af erhvervs- og boligområder og er ikke synlige fra kysten.

Områderne er fortsat aktuelle.

Hover/Grejsdalen i Vejle By

Eksisterende rammeområde 1.4.B.19 - Boligområde ved Jellingvej i Hover, Vejle By

Vejle Kommune oplever en betydelig årlig tilvækst i kraft af sin beliggenhed i den østjyske vækstregion og beliggenheden i forhold til den overordnede infrastruktur. Den faktiske tilvækst har i de sidste ti år ligger på 10 %.

Vejle By er hovedbyen i Vejle Kommune, hvor ca. halvdelen af kommunens indbyggere bor. I de sidste 10 år er indbyggertallet stedet med 14 % i Vejle By. Interessen for at bosætte sig i Vejle Kommune giver et behov for at etablere nye boliger. Samtidig viser husstandsstørrelserne en klar nedadgående tendens, fordi flere og flere bor alene.

Vejle Kommune har i 2019 udarbejdet en boligpolitik, der bl.a. skal sikre et boligudbud, der dækker fremtidens efterspørgsel, sikrer boliger for alle typer vejlensere og sikrer et godt boligudbud i hele kommunen.

Vejle By har begrænsede muligheder for at vokse mod syd. I den nordlige del mod øst er udbygningen godt i gang ved Tirsbæk Bakker i bydelen Bredballe, og der er planlagt en udbygning mod nord ved Grundet Skovby i bydelen Nørremarken. I bydelen Hover/Grejsdalen er der sket en udbygnin med baggrund i udviklingsplanen for Planetbyen, der blev udarbejdet i 2005. Sidste etape af helhedsplanen for Planetbyen bliver udbudt til salg i 2021, og på grund af den hidtidige udbygningstakt forventes grundene at være solgt inden for kort tid, og der forventes fortsat efterspørgsel af nye boliger i bydelen.

Vejle Kommune har planer om at udarbejde en helhedsplan for en ny bydel nord for Hover som en forlængelse af den eksisterende bebyggelse.

Jellingvej vil være en vigtigt omdrejningspunkt for udviklingen af den kommende bydel. For at kunne fortsætte boligudbygningen langs Jellingvej og for at kunne udbygge byen inde fra og ud er det nødvendigt at udlægge et areal til boliger, som delvist ligger inden for kystnærhedszonen.

Området ligger ca. 2,96 km fra kysten bag ved den eksisterende by, og vil derfor ikke danne en ny bebyggelsesfront mod kysten. På grund af terrænforhold og foranliggende bebyggelse er området ikke synligt fra kysten.

Udlægget følger hovedprincipperne for planlægning i kystnærhedszonen. Byudvikling sker i tilknytning til eksisterende byzone, i størst mulig afstand til kysten og bagved eksisterende bebyggelse for at sikre de åbne kystlandskaber.

Rammeområdet reduceres til ca. 6 ha, idet et resterende areal lægges til en ny rekreativ ramme 1.4.R.7.

Brejning

Eksisterende ramme 9.B.27 - Boligområde vest for Fælleshåbsvej og 9.B.28 – Boligområde øst for Fælleshåbsvejog.

Ny ramme 9.B.30 – Boligområde øst for Fælleshåbsvej 

Børkop/Brejning-området har gennem en årrække tiltrukket mange nye indbyggere, især børnefamilier. Området ligger tæt på motortrafikvejen mellem Fredericia og Vejle med adgang til mange arbejdspladser. Den østjyske længdebane går gennem området med stationer i både Børkop og Brejning og med timedrift til Vejle/Århus og Fredericia/Esbjerg.

De seneste 10 år har de to byer tiltrukket ca. 1500 nye indbyggere, en stigning på ca. 20 %. Området er således det område i Vejle Kommune, som relativt tiltrækker flest nye indbyggere.

De udlagte områder ligger omkring Fælleshåbsvej mellem Børkop og Brejning, hvor også Fælleshåbsskolen og Gauerslund Idrætscenter ligger, der betjener Brejning og dele af Børkop. Området ligger tæt på butikker og anden service. 

Områderne ligger mere end 2 km fra kysten og bagved den eksisterende bebyggelse i Brejning, og danner dermed ikke en ny bebyggelsesfront mod kysten. De hindrer eller vanskeliggør heller ikke adgangen til kysten.

Rammeområde 9.B.28 er stort set lokalplanlagt og er under udbygning.

I kommuneplanen har der været udlagt et perspektivområde mellem Brejning og Gårslev. Vejle Kommune vil udarbejde en helhedsplan, der forholder sig til sammenhængen mellem de to byer inklusive grønne forbindelser. Det nye rammeområde 9.B.30 skal udvikles på baggrund af denne helhedsplan.

Gårslev

Eksisterende rammeområde14.B.7 - Boligområde ved Høllvej 

Gårslev er udpeget som lokalby og har bl.a. skole og dagligvarebutik, som man ønsker at understøtte ved at sikre muligheder for ny boligbebyggelse. Det eneste område, som ikke ligger inden for kystnærhedszonen ligger sydvest for byen. Hele dette område er udpeget som kirkeomgivelser for Gårslev Kirke. 14.B.7 er beliggende bag større sommerhusområder og vil derfor ikke påvirke oplevelsen af kystlandskabet. Området er lokalplanlagt og næsten fuldt udbygget.

Eksisterende rammeområde 14.B.8 - Område til boligformål ved Kragholmvej, se forrige kort

Gårslev er udpeget som lokalby og har bl.a. skole og dagligvarebutik, som man ønsker at understøtte ved at sikre muligheder for ny boligbebyggelse. Det eneste område, som ikke ligger inden for kystnærhedszonen ligger sydvest for byen. Hele dette område er udpeget som kirkeomgivelser for Gårslev Kirke. Udpegningen skal sikre udsigten fra kirken og indsigten fra de omgivende veje.

Arealudlægget i 14.B.8 i Gårslev ligger bag ved eksisterende bebyggelse og danner ikke en ny bebyggelsesfront mod kysten.

Området er næsten lokalplanlagt i sin helhed og under udvikling.

Det åbne land

Eksisterende rammeområde 99.O.10  - Offentlige område ved Fælleshåbsvej i Gauerslund, se kort under 9.B.27 og 9.B.28.

Et areal på 5.5 ha er udlagt i forbindelse med eksisterende område til offentligt formål, der omfatter Fælleshåbsskolen og Gauerslundhallen. Arealet skal sikre udbygningsmuligheder til kultur-og idrætsfaciliteter. De eksisterende faciliteter er under stort pres grundet den store befolkningstilvækst.

Områderne ligger mere end 2 km fra kysten og bagved den eksisterende bebyggelse i Brejning, og danner dermed ikke en ny bebyggelsesfront mod kysten. De hindrer eller vanskeliggør heller ikke adgangen til kysten.

 Eksisterende ramme 99.R.5 – Rekreativt område

De to campingpladser i Mørkholt er de eneste i Vejle Kommune med direkte adgang til badestrand. Begge campingpladser ønsker at udvide for at imødekomme efterspørgslen på overnatninger og for at være bæredygtige på lang sigt. Udvidelsesmulighederne er beliggende indenfor kystnærhedszonen, men bag de eksisterende campingpladser eller sommerhusområde. Det vurderes at ændringen fra landbrugsland til campingplads vil have en meget begrænset indflydelse på kystlandskabet, også fordi rammerne kun tillader opførelse af campinghytter samt enkelte servicebygninger.

Ved lokalplanlægningen skal det sikres at alle bygninger opføres i et materialevalg og farver der sikrer indpasningen i kystlandskabet. Området er fortsat aktuelt.

 Ombytning af del 99.S.10 til nyt sommerhusområde – 99.S.5 Sommerhusområde ved Bjørnsvej.

I henhold til bekendtgørelse nr. 2448 af 13. december 2021 har Vejle Kommune fået tilladelse tilat omplacere dele af rammeområde 99.S.10 til et nyt rammeområde 99.S.5 inden for kystnærhedszonen.

Udover disse områder findes der flere mindre områder som alle har det tilfælles at de er helt omkranset af by og anvendes til friarealer til omliggende områder.