Erhvervsområde ved Grønlandsvej ved Vejle Syd (plandistrikt 1.3 Søndermarken, Vejle)
På grund af øget efterspørgsel på erhvervsjord omkring Vejle ønskes nye byudviklingsområder ved Vejle Syd optaget i Kommuneplanen. Der er tale om to områder på henholdsvis ca. 17 og 45 ha, som allerede eller delvis grænser op til eksisterende erhvervsområder.
Begge områder ligger inden for Område med Drikkevandsinteresser (OD), samt inden for indvindingsoplandene til både Søndre Vandværk (TREFOR) og Fjeldvigs Vandværk.
For områder beliggende inden for vandværkernes indvindingsoplande gælder samme vilkår for grundvandsbeskyttelsen som ved Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD). Det betyder, at drikkevandet i særlig grad skal beskyttes og, at arealanvendelsen normalt ikke må ændres til en mere grundvandstruende art.
Etablering af virksomheder inden for de udpegede områder må kun ske, såfremt der tages det nødvendige hensyn til grundvandsbeskyttelsen.
Søndre Vandværk (TREFOR)
Søndre Vandværk har tilladelse til indvinding af 1.150.000 m³ vand pr år fra 5 indvindingsboringer beliggende i Mølholmsdalen ca. 3.6 km nord for de planlagte erhvervsområder. Boringerne indvinder vand fra et lag med smeltevandssand beliggende 36 – 67 meter under terræn. Søndre Vandværk forsyner primært den centrale del af Vejle midtby med drikkevand, men er også forbundet via forsyningsnettet til TREFOR´s øvrige Vandværker og forsyningsområder.
Vandværket og indvindingsoplandet er udfordret af den bynære beliggenhed og de mange forureningskilder, der er knyttet hertil. Drikkevandet har generelt en god kvalitet med lavt indhold af nitrat, men har de senere år konstateret et stigende indhold af pesticider (DMS) i flere af boringerne. Det udpumpede drikkevand overholder dog fortsat kvalitetskravene til drikkevand.
Vejle Kommune har sammen med TREFOR lagt en plan for den fremtidige vandforsyningsstruktur, som på sigt flytter dele af indvindingen til den vestlige del af kommunen. TREFOR har i 2024 udført prøveboringer i det nye indvindingsområde og konstateret, at der er vand af god kvalitet samt, at der findes de nødvendige vandressourcer. Det nye indvindingsområde vil blive taget i anvendelse, når der opstår et behov, der overstiger TREFOR´s nuværende forsyningskappasitet eller såfremt der med tiden skulle være vandværker, som må lukke pga. forurening.
Fjeldvigs Vandværk
Fjeldvigs Vandværk har tilladelse til indvinding af 220.000 m³ vand pr år fra 4 indvindingsboringer beliggende i Mølholm ca. 2 km nord for de planlagte erhvervsområder. Boringerne indvinder vand fra et lag med smeltevandssand beliggende 47 – 81 meter under terræn. Fjeldvigs Vandværk forsyner boligområderne ved Mølholm og Vinding (Vejle Syd). Vandværket har en nødforbindelse til TREFOR’s forsyningsnet, der kan åbnes i nødstilfælde.
Vandværket og indvindingsoplandet er udfordret af den bynære beliggenhed og de mange forureningskilder, der er knyttet hertil. Drikkevandet har generelt en god kvalitet med et lavt indhold af nitrat, men har de senere år konstateret indhold af pesticider (DMS) i boringerne. Det udpumpede drikkevand overholder kvalitetskravene til drikkevand.
Fjeldvigs Vandværks vil kun blive påvirkes i meget begrænset omfang idet indvindingsoplandet netop kun lige berøre det nordlige erhvervsområde.
Indsatsplaner:
Både Fjeldvigs- og Søndre Vandværk er omfattet af eksisterende indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, som er vedtaget af Vejle byråd i 2018. Sammen med indsatplanen er der vedtaget administrative retningslinjer til beskyttelse af grundvandet mod forurening. Retningslinjerne sætter rammer for de vilkår, der stilles ved udnyttelse af nye og eksisterende erhvervsområder. Der er endvidere vedtaget trinmodeller til håndtering af pesticider, miljøfremmede stoffer og nitrat.
Grundvandsmagasinets sårbarhed:
Miljøstyrelsen har forud for indsatsplanen kortlagt geologien i området omkring Vejle Syd. Vandværkernes indvindingsoplande er blevet beregnet og særligt nitratsårbare Indsats Områder (IO) er blevet udpeget. De ny erhvervsområder ligger begge uden for indsatsområder og betegnes dermed ikke som sårbare områder.
Opsummering:
Med baggrund i beskyttelsen af områdets drikkevandsinteresser kan erhvervsområdet udnyttes såfremt, der stilles særlige vilkår for grundvandsbeskyttelsen, jf. Vejle Kommunes administrative retningslinjer. Det kan f.eks. være vilkår om tæt belægning, ingen nedsivning af overfladevand fra befæstede arealer, tæt membran i regnvandsbassiner mv. Retningslinjerne skal indgå i de kommende lokalplaner for områderne.
De nye erhvervsområder ligger tæt op ad eksisterende bolig- og erhvervsområde, og vurderes ikke i sig selv at medfører en væsentlig øget belastning af grundvandet. De nye erhvervsområder ligger endvidere ikke i særligt sårbare områder, og afstanden til nærmeste vandværksboringer er mere end 2 km.
Forsyningen til de berørte vandværker er fremtidssikret gennem rettidig planlægning for en ny kildeplads i den vestlige del af Vejle Kommune. Begge vandværker er endvidere sikret gennem nødforbindelser til andre vandværker.