Naturen først

Natur og boliger

I planlægningen skal naturen tænkes først. Det betyder, at vi bruger byudvikling som driver for at skabe bynær natur, der både bidrager til de store naturområder, skaber grønne og blå forbindelser samt sikrer nære rekreative oplevelser.

Natur er både biodiversitet og livskvalitet. I forhold til byudviklingen handler det om at skabe kvalitet for borgerne i forhold til de rekreative arealer, der understøtter sundhed for krop og sjæl. Bynatur kan være et sted for leg og bevægelse samt læring omkring f.eks. planter og dyr.

En naturindsats er også en klimaindsats. Træer og planter binder CO2, lavninger og bassiner giver plads til regnvand og forskellige naturelementer er med til at skabe et godt mikroklima i form af skygge, læ, luftfugtighed, lyd osv. Vi bruger naturbaserede løsninger til at imødekomme fremtidige udfordringer og se muligheder for at styrke vores økosystemer.

Bynatur har værdi. Både for fællesskabet og individet, grundejeren og beboeren. Derfor skal alle bidrage til at skabe muligheden for naturoplevelser.

10 principper for bynatur i forbindelse med byudvikling

  1. Bynatur skal understøtte den overordnede grønne og blå struktur

Ved nye arealudlæg redegøres for, hvordan de understøtter udpegningerne for potential natur og Grønt Danmarkskort i Kommuneplanen og samt den blågrønne strategi.

  1. Byudviklingsprojekter skal sikre udvikling af bynær natur

Nye bolig, erhvervs- og sommerhusrammer skal enten indeholde naturarealer eller kombineres med rekreative naturrammer og/eller udpegede matrikler hertil 

  1. Der skal arbejdes forskelligt med bynatur i nye og eksisterende byområder

Der er forskel på muligheden for at skabe natur - ved nye udlæg skal områder suppleres med mere natur, ved omdannelse indtænkes naturarealer som mulige forbindelser og ophold, mens det grønne og blå skal indtænkes som rekreative elementer ved fortætningsprojekter. 

  1. Nuværende natur skal beskyttes og udvikles

Vi udvikler videre på eksisterende natur, f.eks. skove, enge og vådområder samt passer på og bevarer eksisterende træer og buske, fordi vi på den måde får både mere sammenhængende natur og opnår en større naturkvalitet fra starten. 

  1. Der skal sikres plads til, at naturen kan udvikles over tid 

I forhold til at skabe bynatur langsigtet skal det ske ved at sikre tilstrækkeligt store arealer for at understøtte biodiversiteten samt ved at sikre, at det enkelte træ har gode vækstbetingelser, fordi dette giver optimale betingelser for den fremtidige udvikling og drift. 

  1. Vand skal understøtte rekreative kvaliteter

Der skal sikres plads til klimatilpasning i de bynære naturarealer, hvor regnvand kan være med til at understøtte biodiversitet og skabe rekreativ kvalitet. 

  1. Bynatur skal bidrage til fysisk og psykisk sundhed

Derfor skal naturarealer ses i en helhed for større områder og placeres samlet for at give gode muligheder for sundhed og bevægelse samt ophold og mødesteder. 

  1. Den bynære natur skal ses som et læringsrum

Den bynære natur skal bruges til at skabe en relation til naturen og formidle viden om klimatilpasning og biodiversitet

  1. Natur skal være mangfoldig

Der vil være forskel på hvilke krav, der stilles ift. naturkvalitet afhængigt af placering, størrelse og formål for de bynære naturområder – f.eks. den omkringliggende naturtype, hvilken karakter man ønsker rummet skal have og om beplantning skal være hjemmehørende, særlig robust eller tilbyde andre oplevelser. 

  1. Bynatur skal være et fælles ansvar

Gennem dialog og inspiration med udviklere og på tværs af faggrupper, skaber vi sammen attraktive og tilgængelige naturområder af høj kvalitet

I kommuneplanen

Kommuneplanen indeholder en ny retningslinje om naturen først og blå-grønne forbindelser, der skal sikre, at der i forbindelse med byudvikling planlægges for bynatur og sammenhæng til det omgivende landskab. Vandhåndtering skal tænkes sammen med de grønne forbindelser.

Naturen først er indarbejdet i de nye arealudlæg i kommuneplanen. Dette både i bolig-, erhvervs- og sommerhusområder. Her er der individuelt taget stilling til, hvordan naturarealer skal integreres, hvor stor en procentdel de skal fylde og hvilke omkringliggende naturkvaliteter, de skal understøtte.

I forbindelse med kommuneplanen skal der arbejdes videre med at finde de rigtige værktøjer til at vurdere og kvalificere naturkvalitet – herunder biodiversitet og artsmangfoldighed – i byudviklingen.

Kommuneplanrammerne – generelle

Der laves en ny kolonne ift. natur og klima, hvor der afsættes en procentdel af det samlede grundareal til dette. Klimaløsninger med vandhåndtering på overfladen kan medregnes i natur-og klimaarealet. Kolonnen skal ses i sammenhæng med opholdsarealer som en samlet procentdel af området, der ikke indgår som en del af muligheden for bebyggelse. Nedenstående rammer gælder for nye arealudlæg.

Tabel for nye generelle rammer i boligområder

Bemærk at der er forskel på hvilke krav der stilles til natur- og klimaarealer ift. både bygningstypologi samt områdets placering geografisk/demografisk.