Boligpolitik

 Østerbo fra klimaparken

Vejle kommune har en boligpolitik der tager udgangspunkt i fire dogmer for boligudviklingen. Igennem de fire dogmer sættes retninger for, hvordan boligudviklingen i Vejle Kommune skal være.

De fire dogmer:

1. Klog vækst i byen og på landet

Klog vækst er en vækst, der tager udgangspunkt i de eksisterende kvaliteter og identiteter i de enkelte lokalområder. Uanset at der er forskel på, hvordan befolkningstallet udvikler sig i de forskellige dele af kommunen, er det et klart mål at sikre de bedste rammer for det gode liv – også boligmæssigt. I store og mindre byer skal vi arbejde for et godt og varieret udbud af gode boliger.

Vi sætter et skarpt fokus på varierede boligtyper, så de afspejler og imødekommer borgernes behov på tværs af livets forskellige stadier. Ved at sikre, at nye boligprojekter tilbyder de rette boligformer, styrker vi intentionen om at skabe inkluderende og funktionelle lokalsamfund, hvor hver boligtype tjener et klart defineret formål og bidrager til en helhedsorienteret byudvikling.

2. En by for alle

”En by for alle” betyder, at vi vil arbejde for byer, bydele og lokalsamfund i balance og se tingene i sin helhed.  I Vejle Kommune mener vi, at social resiliens bl.a. øges ved at skabe en fysisk sammenhængende by med gode muligheder for alle slags fællesskaber.

Ensomhed har udviklet sig til en udbredt samfundsmæssig udfordring, hvilket gør det afgørende at integrere hensynet til dette i byplanlægningen. Derfor prioriterer vi fællesskaber, når vi planlægger og udvikler områder, så vi sikrer, at vores byrum og boligområder fremmer interaktion og samhørighed blandt mennesker. 

3. Fællesskaber og forbindelser

Vi vil med boligpolitikken udvikle rammerne for det gode liv for alle vejlensere med fokus på tryghed, sundhed, fællesskaber og forskellighed.

I vores byudviklingsprojekter lægger vi vægt på at sikre nem adgang til grønne områder og rekreative faciliteter samt at fremme adgangen til vores storslåede natur. Vi arbejder på at skabe stærke fysiske forbindelser mellem forskellige bydele, hvilket fremmer et socialt mangfoldigt samfund. Dette opnår vi ved at fremme grønne transportmuligheder og ved at integrere disse med naturen. På denne måde sikrer vi, at bæredygtighed og miljøvenlige valg er en integreret del af vores udvikling.

4. Boligarkitektur og kvalitet

Arkitekturen spiller en væsentlig rolle for kvaliteten af de fysiske omgivelser, som vi færdes i til daglig. Selve boligen er den fysiske ramme omkring vores hverdagsliv, og for at opnå en høj boligkvalitet skal en god bolig derfor ikke udelukkende opfylde funktionelle behov, men også gennem sin indretning, arkitektur og materialevalg bidrage til en høj livskvalitet hos beboerne. Boligen skal kunne understøtte det liv, vi gerne vil leve, og i en vis udstrækning skal den kunne tilpasse sig vores livsfaser og familiemønstre - både nu og i fremtiden. Derfor er resiliens og bæredygtighed et vigtigt parameter for den gode bolig.

I kommuneplanen

Ambitionerne fra boligpolitikken kan konkret ses i de generelle boligrammer, Naturen Først og i de fem midtbystrategier. Strategierne kan læses i kommuneplanens under ”Byerne” i den del af kommuneplanen, der omfatter ”Hovedstruktur og retningslinjer”.