Synergiområder for skovrejsning

Skov med vandløb

Skovrejsning er et kerneelement i klima- og miljøindsatsen. Skov kan begrænse drivhusgasudledningerne, optage CO2, beskytte vandmiljøet og styrke biodiversiteten. I fremtiden får vi også brug for langt mere træ til biobaserede materialer og processer. Samtidig er adgang til skov helt væsentlig for det gode liv.

Vejle Kommunes klimaplan fra 2020 har en målsætning om at rejse 3.000 hektar ny skov i kommunen inden 2030. Det er estimeret til at give en reduktion på 34.000 tons CO2 e/år. Denne målsætning skal kobles med den siddende regerings ambition om at øge det danske skovareal med 250.000 hektar.

Vejle Kommune er særligt interesseret i, at der rejses skov på større, sammenhængende arealer, hvor det skaber mest muligt værdi. Vejle Kommune har derfor kortlagt arealer, hvor skovrejsning kan skabe værdi for flere hensyn - nemlig biodiversitet, friluftsliv og beskyttelse af grundvand og vandmiljø. De områder, hvor der er et overlap mellem de forskellige hensyn, har et særligt potentiale for synergi og multifunktionalitet. De udpegede synergiområder kan tilsammen rumme 3.000 ha skov. Udpegninger af områder med skovrejsningssynergier kan ses herunder.

 

Synergiområder for skovrejsning

I kommuneplanen

Afsnittet om skovrejsning under ”Det åbne land” i hovedstrukturen indeholder et underafsnit om synergiområder for skovrejsning i Vejle Kommune. Her beskrives de synergieffekter, som skovrejsning kan medføre, og der gives en række anbefalinger til, hvordan skovtilplantningen skal foregå for at opnå de ønskede effekter.