Natur-og Friluftsstrategi

 Vejle Fjord

Natur- og friluftsstrategi 2024 sætter retning for udvikling af Vejle Kommunes natur og friluftsliv og giver bidrag til udvikling af klimatilpasning og erhverv. Den består af både en strategidel og en handlingsdel. Tilsammen udgør de grundlaget for, hvordan strategien er med til at sikre fremtidens biodiversitet, udvikle optimale rammer for et alsidigt friluftsliv samt understøtte Vejle Kommunes strategi for bosætning, grøn omstilling og klimatilpasning.

  • Strategien

I strategien beskrives, hvordan vi har en forpligtelse til at beskytte naturen og fremme biodiversiteten, men samtidigt også har et ønske om, at borgere og gæster kan komme ud og opleve den. Det er en balancegang om på den ene side at være med til at løse en biodiversitetskrise, samtidig med at vi ønsker, at Vejle Kommune borgere har en god adgang til naturområder, da dette er med til at understøtte vores sundhed og trivsel.                           

Visionen hedder, at ”Vejle Kommune skal være en af landets bedste udelivskommuner, hvor vi sætter naturen først”. Det kræver samarbejde på tværs, prioriteringer og principper samt målrettede indsatser.

Tilgangen er at hjælpe naturen ind i en bedre balance blandt andet ved at efterligne naturens egne processer.

  • Handleplan

Natur- og friluftsstrategien er delt op i en række delvisioner, som har hver deres fokus, mål og handlinger.

  • Udeliv – ” Vi vil arbejde for, at alle vejlensere har adgang til alsidig natur med gode rammer for udeliv
  • Skov – ”Vi vil øge det kommunale skovareal, der understøtter biodiversitet, klima, grundvand og et godt udeliv”
  • Vejle Fjord – ” Vi vil genskabe en fjord i god økologisk tilstand med høj artsrigdom”
  • Vandløb og søer ” Vi vil forvalte kommunens vandløb og søer med en målsætning om rent vand, et naturligt forløb og høj biodiversitet”
  • Den lysåbne natur – ” Vi vil fremme værdifuld natur, der er mangfoldig og selvforvaltende”
  • Urbane udeliv – ” Vi vil understøtte mere vild natur i byrummene til gavn for mennesker, dyr og planter”
  • Formidling – ”Vi vil generere naturformidling, der inspirerer til et aktivt udeliv og hensynsfuld adfærd”

Indsatserne i handlingsplanen er opdelt i tre niveauer afhængigt af om det er en indsats, vi er forpligtet til, prioriteres indenfor eksisterende rammer eller kræver ekstern medfinansiering.

Kommunen har endvidere udarbejdet Skovplan 2023-2032, som er en forvaltningsplan for de eksisterende kommunale skove. Her er målene bl.a. at sikre bynær skov med rekreative muligheder og understøtte biodiversiteten.

I kommuneplanen

Kommuneplanen indeholder udpegning af Grønt Danmarkskort, der indeholder et sammenhængende naturnetværk med udpegninger af eksisterende natur og ønsker til fremtidig natur. Kommuneplanen indeholder også udpegninger af bevaringsværdige landskaber, større sammenhængende landskaber, potentielle vådområder, skovrejsningsområder samt friluftsområder i Vejle Kommune. Disse udpegninger understøtter Natur-og Friluftsstrategien.