Klimatilpasning i Østbyparken i Vejle
Klimatilpasningsindsatsen i Vejle Kommune er hægtet op på flere planer og strategier:
Resilensstrategi
Vejle Kommune udarbejdede i 2016 en resiliensstrategi som medlem af det internationale bysamarbejde, 100 Resilient Cities. Formålet med strategien er at gøre kommunen robust overfor fremtidige kriser, herunder den øgede risiko for oversvømmelser som følge af klimaforandringerne. Ét af hovedtemaerne i strategien er klimaresiliens. Strategien handler om at arbejde med stormflodssikring, der beskytter byen og samtidig bidrager til udvikling af byen. Skybrud og ekstrem regn i oplandet skal styres intelligent på måder som tænkes sammen med at skabe merværdi for byen.
Klimatilpasningsplan
Vejle Kommune vedtog i 2020 DK 2020 Klimaplan. Målet i planen er, at CO2-udledningen skal reduceres med 70 % i 2030 og at kommunen skal være resilient og klimatilpasset i 2050 i forhold til de klimaændringer, vi kender i dag. Derfor vedtog byrådet i 2023 en ny klimatilpasningsplan.
Den overordnede vision for klimatilpasningen er, at den er adaptiv og skaber merværdi. I arbejdet med klimatilpasningen skal der ses på det samlede vandkredsløb, og der skal fokuseres på synergier og multifunktionalitet.
De tiltag, der arbejdes med i planen kan inddeles i tre kategorier - forebyggende tiltag, beskyttende tiltag og beredskabsmæssige tiltag.
Risikostyringsplan
Vejle midtby er, med udgangspunkt i EU´s oversvømmelsesdirektiv, udpeget som et område med risiko for oversvømmelse og medfølgende store økonomiske tab. Derfor er der udarbejdet en risikostyringsplan, Risikostyringsplan 2021-2027, som senest er blevet revideret i 2021. Planen indeholder en vurdering af risikoen for oversvømmelse og vurdering af økonomiske skader ved forskellige former for oversvømmelser. Der er opstillet en række mål og lavet en prioritering af tiltag, som skal reducere risikoen for oversvømmelse og skader i byen.
Stormflodsstrategi
Vejle Fjord udgør en særlig risiko for byen i kraft af forventede vandstandsstigninger som følge af klimaforandringerne. Kommunen har derfor udarbejdet en stormflodsstrategi, der skal beskytte byen mod stormflod samtidig med, at fjorden bruges rekreativt på en måde, der skaber merværdi og bidrager til byens udvikling. Strategien har fokus på at skabe en adaptiv stormflodsbeskyttelse, der gror med byen. De stormflodstiltag, der sættes i værk, skal sikre merværdi, beskytte de bagvedliggende arealer og bidrage til det gode møde med vandet. Kommunen igangsat en stormflodssikring, der skal skabe en naturbaseret overgang mellem fjorden og det bebyggede miljø.
I kommuneplanen
I afsnittet om klima indeholder kommuneplanen beskrivelser og retningslinjer for, hvordan man forhindrer og forebygger oversvømmelser ved planlægning af nye byudviklingsområder, fortætning af eksisterende byområder og ændringer af arealanvendelsen.