Dandy Business Park ved Vejle Nord
I dag har Vejle Kommune en ambitiøs erhvervspolitik, som sætter retning for erhvervsudviklingen med sin vision om at være en førende erhvervs- og vækstkommune. Politikken løber frem til 2025, og en ny erhvervspolitik er derfor i støbeskeen. Den nye erhvervspolitik formes i tæt dialog med erhvervslivet og erhvervsaktørerne i kommunen. Det gør vi, fordi vi ved, at stærke relationer skaber nye idéer og udfolder uindfriede potentialer. I en verden i evig forandring skal vi stå sammen om at sikre et stærkt og bæredygtigt erhvervsliv i Vejle Kommune.
Fysisk planlægning er fundamentet for erhvervslivets udvikling, så den enkelte virksomhed har de rette rammer for at udfolde potentialerne i sin forretning. Det betyder, at vi skal sikre mulighederne for at nye virksomheder kan etablere sig, at eksisterende kan bygge ud samt at nye samarbejder og klynger kan etableres.
Vejles erhvervsliv
Over alt i kommunen findes et livligt og varieret erhvervs- og handelsliv bestående af blandt andet landbrug, industri, transport- og logistikerhverv, byggesektor, detailhandel, turismesektor og iværksætteri.
Kommunen er opdelt i to vækstakser for erhvervslivet, som har hver deres styrker. Langs motorvej E45 ligger virksomheder, som drager nytte af placeringen ved infrastrukturen og synergien omkring Vejle. Det er primært inden for innovation, videnserhverv samt transport og logistik. I den vestlige del binder hovedvej 176 en række større og mindre byer sammen, hvor ikke mindst Give spiller en stor rolle som lokation for produktionsvirksomheder. Langs hovedvej 176 har dygtige virksomheder udnyttet placeringen til at skabe en stærk erhvervskultur omkring håndværk og produktion.
I kommunen er en række fælles fysiske forudsætninger, som understøtter virksomhedernes udvikling:
- Adgang til grøn og stabil energiforsyning
- Naturudlæg og klimatiltag i erhvervsområder
- God infrastruktur for grøn mobilitet og logistik
- Bosætning og arbejdskraft samt attraktive uddannelses- og studiemiljøer
- Nye erhvervsarealer med mulighed for virksomhedsklynger
Derudover er det vigtigt, at vi kigger på de lokale forhold for bedst muligt at understøtte virksomhedernes individuelle muligheder og behov.
Grøn omstilling
Den grønne omstilling kommer til at stille krav til vores virksomheders evne til at omstille sig og tænke nyt, men giver også muligheder og udviklingspotentialer.
I planstrategi 2023 beskrives, hvordan vi ser erhvervslivet som frontløber i den grønne omstilling. Vi ønsker at inspirere og understøtte virksomheder i deres udvikling mod en bæredygtig fremtid. Derfor prioriterer vi virksomheder, som arbejder med den grønne omstilling, når vi sætter rammerne for fremtidens erhvervsområder.
I kommuneplanen
Gennem vores planlægning vil vi fokusere på at have attraktive arealer tilgængelige for virksomheder, som ønsker at være med til at udvikle et grønt og bæredygtigt fremtidigt erhvervsliv. I Vejle Syd er der udlagt et nyt erhvervsareal, hvor der er fokus på at skabe et fremtidigt attraktivt erhvervsområde og samtidig etablere større sammenhængende naturområder og grønne forbindelser, der bl.a. skal sikre en økologisk forbindelse mellem Hjulbæk Skov og Svinholt Skov.