Trekantområdets hovedstruktur er den åbne, grønne storby med landskabet, skovene og naturen mellem byerne som væsentlige elementer. Kvaliteterne i det åbne land i form af natur og landskaber skal fortsat beskyttes og udvikles, og samtidig skal landbruget kunne udvikle sig på en bæredygtig måde og bidrage til den grønne omstilling. Nye naturområder skal udbygge det sammenhængende naturnetværk, der kan forbedre dyr og planters udbredelsesmulighed og dermed styrke biodiver siteten. Mere natur vil også gavne klimaet og vandmiljøet samt øge de rekreative muligheder for folk, der bor eller opholder sig i det åbne land.
Den åbne grønne storby
Det åbne land er et vigtigt element i den åbne, grønne storby med landskabet, skovene og den grønne og blå natur mellem byerne i Trekantområdet. Målet er at kæde de rekreative områder og natur- og landskabsområder sammen, så byområderne adskilles af sammenhængende natur- og landskabskiler.
Landbruget har fortsat en væsentlig indflydelse på landskabets udformning og jordens udnyttelse, men i Trekantområdet er der et betydeligt pres på at få inddraget jord til byudvikling og infrastruktur anlæg, samt arealer til vedvarende energi, vådområder, naturarealer og skovrejsning. Landskabet og naturen rummer en kvalitet, som for mange mennesker gør det attraktivt at opholde og bosætte sig i og ved. Landdistrikterne skal sikres en udvikling, så de fortsat er gode steder at leve og drive virksomhed i. De forskellige interesser skal afvejes således, at der bliver en god balance mellem benyttelse og beskyttelse i det åbne land.
Udpegning af skovrejsningsområder giver mulighed for at forbinde den eksisterende natur og skov arealer for at styrke det grønne netværk, binde CO, og understøtte visionen om den åbne grønne storby. Der bliver i Trekantområdet lagt vægt på, at landskabs- og naturkilerne mellem byerne friholdes for bebyggelse, så der opleves en grænse mellem land og by.
Erhverv på landet
Trekantområdet ønsker udvikling af et bæredygtigt landbrug, hvor der er investeringssikkerhed og gode udviklingsmuligheder. Samtidig skal udviklingen ske på et bæredygtigt grundlag under hensyn tagen til natur, klima, miljø, landskab og lokalsamfund. Landbruget skal bidrage til den grønne om stilling på flere punkter. Det forventes, at landbruget vil udvikle nye proteinholdige, plantebaserede produkter til konsum, så CO,-udslippet reduceres. Desuden er det forventningen, at der investeres i en øget bioraffinering af grønne biomasser til foder og energi. Dette vil betyde nye industrilignende anlæg på landet. Landbruget vil desuden fortsat levere arealer til udbygning med energianlæg, såsom biogas, vindmøller og solenergi. Det kan også blive nødvendigt at bruge landbrugsarealer som vand reservoirer for at undgå oversvømmelser af nedstrømsliggende byområder.
Landbruget er et betydningsfuldt erhverv i Trekantområdet. Omkring 2/3 af Trekantområdet er land brugsareal. Derved er landbruget den største arealforvalter i det åbne land. Landbruget har indvirkning på blandt andet natur, vandområder, grundvand, naboer og nærmiljø. Strukturændringerne i landbrugserhvervet går mod færre, men større bedrifter, og det har stor indflydelse på mange landdistrikters udvikling. Den teknologiske udvikling øger muligheden for at forbedre natur- og miljø beskyttelsen i landbrugsdriften, og den giver nye perspektiver for produktionsformer. De landbrugs bygninger, der derved bliver overflødiggjorte, skal finde en ny anvendelse eller om muligt fjernes.
Grønt Danmarkskort
Trekantområdet ønsker, at naturværdierne skal beskyttes og forbedres, og at biodiversiteten skal øges. Arealer med natur skal udvides og samtidig skal befolkningens adgang til naturområder for bedres. Der skal skabes et sammenhængende naturnetværk, der understøtter visionen om den åbne, grønne storby.
I løbet af en lang årrække er naturen, såvel i udstrækning og variation, blevet fattigere, og i disse år tales om en decideret biodiversitetskrise. De mere sårbare dele af naturen, især de lysåbne, nærings fattige lokaliteter, er truet af tilgroning og forøget tilførsel af næringsstoffer. Mange naturområder er også truet af nye infrastrukturanlæg, byudvikling med mere. Der er derfor behov for både en beskyttende indsats i forhold til det, der endnu er tilbage, og en naturudviklende indsats for at genskabe naturområder. Naturgenopretning, skovrejsning og etablering af nye vådområder er vigtige dele af denne indsats. En anden vigtig del er en god formidling af viden om natur til en befolkning, der i stigende omfang bor fjernt fra naturen.
Udpegning af Grønt Danmarkskort som et samlet naturnetværk skal sikre en forstærket indsats for større og mere sammenhængende naturområder. Kommunerne vil udbygge naturnetværket ved at skabe nye naturområder og rejse ny skov og især arbejde på at styrke de økologiske forbindelser mellem Natura 2000-områderne. Desuden vil kommunerne medvirke til at sikre, at yngle- og raste områder ikke beskadiges eller ødelægges for Habitatdirektivets bilag IV-arter.
Grøn omstilling - Skovrejsning og lavbundsarealer
Mere natur gavner også klimaet.
Skovrejsning har en positiv effekt, da skovene binder CO, og det påvirker det nationale CO,-regnskab i positiv retning.
Områder til øget skovrejsning vil sandsynligvis ske på arealer som normalt fungerer som landbrugs arealer. Dermed vil skovrejsningen både optage CO,, samt reducere udledning fra fortrængt landbrug. Det er vigtigt, at arealer som anvendes til skovrejsning, ikke er klassificeret som lavbundsjord med potentiale for at genoprette naturlig hydrologi, eksisterende natur mv.
Skovrejsning udført på den rigtige/flersidige måde kan udover at reducere CO, udledningen også bidrage til flere rekreative områder i kommunen samt en øget biodiversitet i området.
De lavtliggende, fugtige arealer i det åbne land vil, hvis ikke de dyrkes og pløjes, også tilbageholde betydelige mængder drivhusgasser. Der er kortlagt lavbundsområder primært i ådale og på tørvejorde, som i dag anvendes til landbrug. Omlægning af disse arealer til ikke drænede naturområder eller vådområder uden dræning vil betyde en relativ stor reduktion af CO, udledninger.
Vådområder kan også virke som reservoirer for overfladevand og kan i nedbørsrige perioder være med til at tilbageholde vand og begrænse eller forhindre oversvømmelse af nedstrømsliggende by områder. Genopretning af lavbundsarealer til vådområder kan derfor blive et af Trekantområdets væsentligste elementer i bestræbelserne på at imødegå konsekvenserne af klimaforandringer, og kommunerne i Trekantområdet vil indtænke synergi i projekterne, så vådområderne kan tjene flere formål.
Multifunktionel jordfordeling
Multifunktionel jordfordeling er et middel, der kan anvendes til at sammentænke landbrugsproduktion med f.eks. rent vandmiljø, rent drikkevand, reduktion af CO2, naturområder, klimatilpasning, friluftsliv og landdistriktsudvikling samt arrondering af landbrugsejendomme.
Multifunktionel jordfordeling er dermed et redskab til genforhandling og sammentænkning af arealer i det åbne land. Det giver mulighed for at skabe synergier mellem de mange eksisterende interesser - herunder blandt meget andet den grønne omstilling (f.eks. planlægning af solcelleanlæg og vind møller), og erhvervsudvikling, landbrug, biodiversitet og ikke mindst landdistriktsudvikling. Dermed kan arealerne udnyttes bedst muligt.
Kommunerne i Trekantområdet vil anvende multifunktionel jordfordeling som et virkemiddel til at opnå målene for det åbne land.
Landskaber
Kommunerne i Trekantområdet ønsker at bevare og beskytte de varierede landskaber og de geologiske bevaringsværdier. For at sikre befolkningen varige muligheder for at opleve landskabet, forstå dets tilblivelse og for at bevare de geologiske formationer samt landskaber, der er oplevelsesrige og karakteristiske for Danmark og Trekantområdet, udpeges der i kommuneplanen områder, hvor der skal tages særlige hensyn til de landskabelige og geologiske værdier.
Landskabet og naturen i Trekantområdet hører til et af Danmarks mest afvekslende. Mens den vest lige del er præget af de flade midtjyske hedesletter og mellemliggende bakkeøer med store hede-, mose- og plantagearealer, ændrer landskabet og naturen sig mod østkysten og videre over det nord vestlige Fyn. Her er området karakteriseret af et stærkt kuperet randmorænelandskab, gennemskåret af dybe fjord- og ådale og af lange kyststrækninger mod Lillebælt. Omkring Vejle, Kolding og Hader slev fjorde samt langs med Lillebælt findes lange sammenhængende kyststrækninger af høj rekreativ, landskabelig og naturmæssig værdi.
Offentlighedens adgang til kysten og de bevaringsværdige landskaber skal sikres og forbedres, så alle har mulighed for at opleve disse landskaber. Derudover er der behov for en god formidling, der skaber forståelse for vores kulturlandskab og dets tilblivelse.
FN's verdensmål
De hensyn, der er defineret i ovenstående, er særligt med til at understøtte verdensmålene om livet på land og klimaindsatsen. Kommuneplanens udpegninger er med til at bevare og genoprette natur områder og dermed stoppe tab af biodiversitet. Skovrejsning og vådområder kan desuden give et bidrag til at sænke udledningen af CO2.