Hvad kan et erhvervsområde indeholde?
For at opnå en bedre udnyttelse af arealresurserne kan lokalplanen fastsætte en større udnyttelse af den enkelte erhvervsgrund, hvis udnyttelsesgraden i hele rammeområdet overholdes. Det er en forudsætning, at man har sikret rådighed over de nødvendige arealer. Det er vigtigt, at der indtænkes løsninger på, hvordan regnvandet kan håndteres på grunden - også i situationer med ekstreme regnvandshændelser. Det kan f.eks. ske ved indretning af fællesarealer, der kan håndtere disse situationer.
Der skal fastsættes miljømæssige krav til de enkelte erhvervsområder for at hindre genevirkninger i forhold til omgivelserne. Miljøministeriet har angivet beskyttelsesafstande og klassificering af virksomhedstyper i 7 klasser.
Der kan som udgangspunkt opføres hoteller i erhvervsområder langs de større indfaldsveje til Børkop, Egtved, Jelling, Give og Vejle, hvis forretningsgrundlaget og kundegrupperne kræver en sådan placering og det miljømæssigt kan indpasses. Den nærmere placering og indpasning afklares i lokalplanen.
Pladskrævende fritidsfunktioner er fritidsaktiviteter, der ikke kan indpasses i bymidten på grund af deres behov for store arealer, stort volumen af bebyggelsen, støj fra aktiviteten eller lignende. Det kan f.eks. være fitness/crossfit, bowling, padel, legeland, paintball, go-kartbane, kampsport/boksning, danseskole, minigolf (indendørs) og store festlokaler. Der kan i erhvervsområder omkring indfaldsvejene i Vejle By og centerbyerne indpasses pladskrævende fritidsfunktioner, når følgende er opfyldt:
- Aktiviteten kan ikke indpasses i bymidten på grund af krav til areal eller lign.
- Funktionen er ikke støjfølsom
- Placeringen ligger ud til overordnet vejnet og nær offentlig transport
- Placeringen giver ikke anledning til miljøkonflikter og begrænser ikke produktionserhvervs udviklingsmuligheder.
- Parkeringskrav
Derudover kan det indgå i vurderingen, om funktionen udnytter en eksisterende bygning, der ellers ville stå tom.
Generelle bebyggelsesregulerende bestemmelser for erhvervsområder
Omfang |
Mindste grundstørrelse |
Fælles opholdsareal (minimum) |
Natur og Klima (minimum) |
Bebygget areal højst 1/2 af grundarealet max. 4 m³ pr. m² |
1200 m² |
10% af etageareal |
35% |
Bestemmelserne gælder, hvor andet ikke er angivet.
Principper for planlægning af erhvervsområder
Erhvervsområder skal planlægges med udgangspunkt i principper for bæredygtig byudvikling. Det betyder, at arealforbruget skal minimeres, at infrastrukturen skal optimeres i forhold til kollektiv trafik, cyklister og fodgængere, og at erhvervsområder nær motorveje fortrinsvis skal forbeholdes virksomheder med stort transportbehov.
Planlægningen skal sikre, at erhvervsvirksomheder placeres, så transport af varer og arbejdskraft kan ske let og hensigtsmæssigt. Samtidig skal der tages hensyn til omgivelserne ved en zoneopdeling af virksomhederne, så de mest miljøbelastende placeres længst væk fra f.eks. boliger og natur.
Arealforbruget til erhvervsområder skal minimeres ved en høj udnyttelsesgrad på de enkelte grunde. Der skal gøres en særlig indsats for, at specielt virksomhederne langs indfaldsvejene og andre markante områder præsenterer sig harmonisk og med en høj kvalitet i arkitekturen.
Der skal udarbejdes helhedsplaner for nye, store erhvervsområder, der kan sikre en god sammenhæng med det omgivende landskab, implementering af natur og klimatiltag og en hensigtsmæssig intern disponering. Ønsket om at tiltrække virksomheder med en høj miljøprofil er yderligere en grund til at arbejde med kvaliteten af erhvervsområderne.
Natur og Klima
Vejle Kommune arbejder med konceptet 'Naturen først' i vores by- og erhvervsudvikling. Dette betyder, at nye erhvervsområder skal følges af tilsvarende nye naturområder. Målet er at skabe store, sammenhængende naturområder, grønne forbindelser og nære naturoplevelser.
En naturindsats er også en klimaindsats. Træer og planter binder CO2, Lavninger og bassiner giver plads til regnvand. De forskellige beplantninger er med til at skabe et godt mikroklima i form af skygge, læ, luftfugtighed, lyd osv. Natur er både biodiversitet og livskvalitet, der kan skabe rekreative områder med fællesskaber, leg, læring og oplevelser i naturen.
Derfor fastsætter vi minimumsstørrelser for arealer til natur og klimaindsatser inden for erhvervsområder. Disse natur- og klimaindsatser vil være afgørende for, hvordan et område kan udnyttes. Arealerne skal som udgangspunkt være sammenhængende, og der vil blive stillet krav til størrelse, placering, udformning og sammensætning af plantearter i forbindelse med helhedsplanlægningen eller lokalplanlægningen. Indenfor arealet kan der også etableres forskellige klimahåndteringsfaciliteter til regnvandshåndtering. Regnvand skal tænkes ind som en resurse, der skaber en øget variation og oplevelsesværdi.
Andelen af i Natur-og Klima-arealet er af hele rammen, hvis ikke der står andet i den specifikke ramme.
Område | Typologi | Opholdsareal | Natur og Klima | Samlet areal: Ophold + Natur og Klima |
Erhvervsområde | 10% | 35% | 45% |